Eğitim Bilgileri
2015 - 2020
2015 - 2020Doktora
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Bilimi Ve Teknolojisi (Dr), Türkiye
2010 - 2013
2010 - 2013Yüksek Lisans
Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği (Yl) (Tezli), Türkiye
2006 - 2010
2006 - 2010Lisans
Harran Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Gıda Mühendisliği, Türkiye
Yaptığı Tezler
2020
2020Doktora
Kızartma yağlarının oksidatif stabilitesi üzerine farklı doğal antioksidan maddelerin etkisi
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü
2013
2013Yüksek Lisans
Badem sütü üretimi ve optimizasyonu
Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği (Yl) (Tezli)
Yabancı Diller
B1 Orta
B1 Ortaİngilizce
Araştırma Alanları
Gıda Mühendisliği
Akademik Unvanlar / Görevler
2024 - Devam Ediyor
2024 - Devam EdiyorDoç. Dr.
Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, TURİZM İŞLETMECİLİĞİ VE OTELCİLİK YÜKSEKOKULU., GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI BÖLÜMÜ
2023 - 2024
2023 - 2024Doç. Dr.
Iğdır Üniversitesi
2020 - 2023
2020 - 2023Dr. Öğr. Üyesi
Iğdır Üniversitesi
2011 - 2020
2011 - 2020Araştırma Görevlisi
Iğdır Üniversitesi
Yönetimsel Görevler
2024 - Devam Ediyor
2024 - Devam EdiyorSenato Üyesi
Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, Turizm İşletmeciliği Ve Otelcilik Yüksekokulu., Gastronomi Ve Mutfak Sanatları Bölümü
2024 - Devam Ediyor
2024 - Devam EdiyorBölüm Başkanı
Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, Turizm İşletmeciliği Ve Otelcilik Yüksekokulu., Gastronomi Ve Mutfak Sanatları Bölümü
2024 - Devam Ediyor
2024 - Devam EdiyorYüksekokul Müdürü
Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, Turizm İşletmeciliği Ve Otelcilik Yüksekokulu., Gastronomi Ve Mutfak Sanatları Bölümü
2024 - Devam Ediyor
2024 - Devam EdiyorAnabilim/Bilim Dalı Başkanı
Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, Turizm İşletmeciliği Ve Otelcilik Yüksekokulu., Gastronomi Ve Mutfak Sanatları Bölümü
2024 - Devam Ediyor
2024 - Devam EdiyorYüksekokul Yönetim Kurulu Üyesi
Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, Turizm İşletmeciliği Ve Otelcilik Yüksekokulu., Gastronomi Ve Mutfak Sanatları Bölümü
2022 - 2024
2022 - 2024Bölüm Başkanı
Iğdır Üniversitesi, Turizm Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları
2022 - 2024
2022 - 2024Anabilim/Bilim Dalı Başkanı
Iğdır Üniversitesi, Turizm Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları
2022 - 2024
2022 - 2024Fakülte Kurulu Üyesi
Iğdır Üniversitesi, Turizm Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları
2021 - 2024
2021 - 2024Bölüm Kalite Komisyonu Üyesi
Iğdır Üniversitesi, Turizm Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları
Akademi Dışı Deneyim
2011 - 2011
2011 - 2011GIDA MÜHENDİSİ
HATAY BELEDİYESİ, GIDA MÜHENDİSİ
2009 - 2009
2009 - 2009STAJER
ATATÜRK ORMAN ÇİFTLİĞİ SÜT FABRİKASI, STAJER
2008 - 2008
2008 - 2008STAJER
GÜVENTAŞ GIDA A.Ş, STAJER
Verdiği Dersler
Lisans
Lisans
GIDA BİLİMİ VE TEKNOLOJİSİ
GIDA MEVZUATI
GIDA MEVZUATI
GIDA FORMÜLASYONU VE DUYUSAL ANALİZ
GIDA HİJYENİ VE GÜVENLİĞİ
GIDA COĞRAFYASI
MİKROBİYOLOJİ
MİKROBİYOLOJİ
GIDA HİJYENİ VE GÜVENLİĞİ
MUTFAK HİZMETLERİ YÖNETİMİ
MUTFAKLARDA ÇEVRE VE ATIK YÖNETİMİ
KARİYER PLANLAMA
Gıda Mevzuatı
Soğuk Mutfak
Mesleki Yabancı Dil 4
Yiyecek Tarihi
Mesleki Yabancı Dil 3
Gıda Teknolojileri
Temel Bilişim Teknolojileri
Beslenme İlkeleri
İş sağlığı ve güvenliği I
SCI, SSCI ve AHCI İndekslerine Giren Dergilerde Yayınlanan Makaleler
2024
2024Hydrogen incorporation into butter improves its microbial and chemical stability, biogenic amine safety, quality attributes, and shelf-life
Alwazeer D., Bulut M., CEYLAN M. M., ÇELEBİ Y., Kavrut E., Çetintaş Y., et al.
LWT
, cilt.206, 2024 (SCI-Expanded)
2023
2023Propolis and carnauba wax-based safflower oil oleogels as fat substitutes in cakes: Production, oxidative stability, and characterization
Baştürk A., Badem Ş., Ceylan M. M.
European Journal of Lipid Science and Technology
, cilt.125, sa.9, 2023 (SCI-Expanded)
2023
2023Impact of washing crude olive pomace oil with hydrogen-rich water and incorporating hydrogen into extraction solvents on quality attributes and phytochemical content of oil
Ceylan M. M., Silgan M., Elnasanelkasim M. A., Alwazeer D.
Journal of Food Measurement and Characterization
, cilt.17, sa.2, ss.2029-2040, 2023 (SCI-Expanded)
2023
2023Thermal oxidation, 3-MCPD and glycidyl esters formation in hazelnut oil enriched with natural extracts during French fries production
Ceylan M. M., Baştürk A.
Journal of Food Measurement and Characterization
, cilt.17, sa.1, ss.33-45, 2023 (SCI-Expanded)
2023
2023THE EFFECT OF ULTRASOUND TIMES AND AMPLITUDES ON THE NANOEMULSIONS CHARACTERIZATION AND LIPID OXIDATION OF WHEY PROTEIN/CANOLA OIL NANOEMULSIONS DURING STORAGE
Ceylan M. M.
Latin American Applied Research
, cilt.53, sa.2, ss.119-123, 2023 (SCI-Expanded)
2023
20233-MCPD and glycidol levels in edible oils and fats obtained from local markets in Türkiye Niveles de 3-MCPD y glicidol en aceites y grasas comestibles obtenidos de mercados locales en Turquía
Gündüz A. M., Ceylan M. M., Baştürk A.
Grasas y Aceites
, cilt.74, sa.2, 2023 (SCI-Expanded)
2022
2022Evaluation of the impact of hydrogen-rich water on the deaccumulation of heavy metals in butter
Alwazeer D., Ceylan M. M., Bulut M., Koyuncu M.
Journal of Food Safety
, cilt.42, sa.6, 2022 (SCI-Expanded)
2022
2022Evaluation of the impact of hydrogen-rich water on the quality attribute notes of butter
Ceylan M. M., Bulut M., Alwazeer D., Koyuncu M.
Journal of Dairy Research
, cilt.89, sa.4, ss.431-439, 2022 (SCI-Expanded)
2022
2022Hydrogen-rich water can reduce the formation of biogenic amines in butter
Bulut M., Çelebi Sezer Y., Ceylan M. M., Alwazeer D., Koyuncu M.
Food Chemistry
, cilt.384, 2022 (SCI-Expanded)
2022
2022Investigation of the effects of uckun (Rheum ribes L.), quinoa (Chenopodium quinoa Willd.), and propolis extracts on the thermal oxidation of palm olein oil during the deep-frying process
Ceylan M. M., Baştürk A.
Journal of Food Processing and Preservation
, cilt.46, sa.2, 2022 (SCI-Expanded)
2022
2022Determınatıon of some basıc propertıes of tradıtıonal malatya cheese
Köse Ş., Ceylan M. M., Altun İ., Erim Köse Y.
Food Science and Technology (Brazil)
, cilt.42, 2022 (SCI-Expanded)
2021
2021Improvement of pasting and textural properties of sunn-damaged wheat flour using tea waste extracts
Ceylan M. M., Bulut M., Alwazeer D.
Journal of Food Processing and Preservation
, cilt.45, sa.9, 2021 (SCI-Expanded)
2018
2018Effects of some herbal extracts on oxidative stability of corn oil under accelerated oxidation conditions in comparison with some commonly used antioxidants
Baştürk A., Ceylan M. M., ÇAVUŞ M., Boran G., Cavidoğlu İ.
LWT
, cilt.89, ss.358-364, 2018 (SCI-Expanded)
2017
2017Pasting properties of buckwheat, rice and maize flours and textural properties of their gels: Effect of ascorbic acid concentration
Yildiz Ö., TOKER Ö. S., Yüksel F., ÇAVUŞ M., Ceylan M. M., Yurt B.
Quality Assurance and Safety of Crops and Foods
, cilt.9, sa.3, ss.313-321, 2017 (SCI-Expanded)
2016
2016Investigating the addition of enzymes in gluten-free flours - The effect on pasting and textural properties
Palabiyik I., Yildiz O., TOKER Ö. S., ÇAVUŞ M., Ceylan M. M., Yurt B.
LWT
, cilt.69, ss.633-641, 2016 (SCI-Expanded)
2015
2015Pasting, textural and sensory characteristics of the kofter, a fruit-based dessert: Effect of molasses and water concentration
Yildiz O., Yurt B., TOKER Ö. S., Ceylan M. M., Yilmaz M. T., Baştürk A.
International Journal of Food Engineering
, cilt.11, sa.3, ss.349-358, 2015 (SCI-Expanded)
Diğer Dergilerde Yayınlanan Makaleler
2025
2025Textural, Pasting and Thermal Properties of Traditional Maras Tarhana Produced with Cracked Wheat
ERİM KÖSE Y., OKUMUŞ E., KÖSE Ş., SAĞDIÇ O., CEYLAN M. M., ALTUN İ.
Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi , cilt.15, 2025 (Hakemli Dergi)
2023
2023Effect Of High-Pressure Treatment On The Stability Of Quinoa Protein/Canola Oil Nanoemulsions In Terms Of Droplet Size And Lipid Oxidation
Ceylan M. M.
Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi , cilt.13, sa.1, 2023 (Hakemli Dergi)
2022
2022The influence of high pressure homogenization and high-intensity ultrasound on the functional properties of whey-protein/canola oil nanoemulsions during storage
CEYLAN M. M.
Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi , cilt.26, sa.2, ss.237-243, 2022 (Hakemli Dergi)
2021
2021The Role of Selected Bioactive Compounds and Micronutrients with Immune-enhancing Activity on the Prevention and Mitigation of SARS-CoV-2
BAŞTÜRK A., CEYLAN M. M., ALACA K., YILDIZ G.
European Journal of Nutrition & Food Safety , cilt.13, sa.12, ss.25-29, 2021 (Hakemli Dergi)
2021
2021The Effect of Ultrasound Pre-treatment on the Quality Charcteristics of Dried Iğdır Apricot
YILDIZ G., İZLİ G., ÇAVUŞ M., CEYLAN M. M.
Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi , 2021 (Hakemli Dergi)
2020
2020Almond Milk: Preparation, Chemical, Fatty Acids, Mineral, Total Phenolic Compositions and Antioxidant Activity
CEYLAN M. M., ÖZER E. A.
International Journal of Scientific and Technological Research , sa.8, ss.99-111, 2020 (Hakemli Dergi)
2020
2020Optimisation of Almond Milk Producing Using Response Surface Method
CEYLAN M. M., ÖZER E. A.
Journal of Agriculture , sa.1, ss.6-18, 2020 (Hakemli Dergi)
2019
2019Impact of sodium chloride and ascorbic acid on pasting and textural parameters of corn starch-water and milk systems
KÖSE Ş., ERİM KÖSE Y., CEYLAN M. M.
International Journal of Agriculture and Biological Sciences , cilt.3, sa.5, ss.9-16, 2019 (Hakemli Dergi)
Hakemli Bilimsel Toplantılarda Yayımlanmış Bildiriler
2023
2023ESANSİYEL YAĞLARIN AKTİF GIDA AMBALAJLARINDA KULLANIMI
BAŞTÜRK A., CEYLAN M. M.
7. INTERNATIONAL SCIENTIFIC RESEARCH AND INNOVATION CONGRESS, Ankara, Türkiye, 16 - 17 Aralık 2023, (Tam Metin Bildiri)
2023
2023PERSONAL HYGIENE IN FOOD PRODUCTION AND SERVICE
BAYAT G., CEYLAN M. M., İMECE A., TUNAY F. N.
1th International Congress of Hygiene Research in Hospitality Industry, Türkiye, 5 - 07 Mayıs 2023, (Özet Bildiri)
2023
2023EVALUATION OF FOODBORNE MICROORGANISMS IN TERMS OF FOOD SAFETY
İMECE A., TUNAY F. N., CEYLAN M. M., BAYAT G.
1th International Congress of Hygiene Research in Hospitality Industry, Türkiye, 5 - 07 Mayıs 2023, (Özet Bildiri)
2023
2023PROPOLİS: BİLEŞİMİ VE BİYOMEDİKAL AKTİVİTELERİ
BAŞTÜRK A., CEYLAN M. M.
SOCRATES 8th INTERNATIONAL HEALTH, ENGINEERING AND APPLIED SCIENCES CONGRESS, Diyarbakır, Türkiye, 28 - 30 Eylül 2023, (Özet Bildiri)
2023
2023FOOD ORIGINAL DISEASES AND RISKS IN FOOD SAFETY
CEYLAN M. M., BAYAT G., İMECE A., TUNAY F. N.
1th International Congress of Hygiene Research in Hospitality Industry, Kocaeli, Türkiye, 5 - 07 Mayıs 2023, (Özet Bildiri)
2023
2023YÜKSEK BASINÇ İŞLEMİNİN MERCİMEK PROTEİNİ-PALM YAĞI NANOEMÜLSİYONLARININ PARÇACIK BÜYÜKLÜĞÜ VE LİPİT OKSİDASYONU ÜZERİNE ETKİSİ
CEYLAN M. M.
V. INTERNATIONAL ANKARA MULTIDISCIPLINARY STUDIES CONGRESS, Türkiye, 27 - 29 Ocak 2023, ss.213-218, (Tam Metin Bildiri)
2023
2023DERİN KIZARTMA İŞLEMİNİN FARKLI YAĞLARIN FİZİKOKİMYASAL ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİSİ
CEYLAN M. M.
V. INTERNATIONAL ANKARA MULTIDISCIPLINARY STUDIES CONGRESS, Türkiye, 27 - 29 Ocak 2023, ss.219-226, (Tam Metin Bildiri)
2022
2022LİPİD OKSİDASYON MEKANİZMASI VE ETKİLİ FAKTÖRLER
CEYLAN M. M.
7TH INTERNATIONAL ERCİYES CONFERENCE ON SCIENTIFIC RESEARCH, Kayseri, Türkiye, 09 Mart 2022, (Tam Metin Bildiri)
2022
2022Lipid Oksidasyonu Ölçme Yöntemleri
CEYLAN M. M.
MEDITERRANEAN SUMMIT 7th INTERNATIONAL APPLIED SCIENCES CONGRESS, Mersin, Türkiye, 12 Mart 2022, (Tam Metin Bildiri)
2019
2019EFFECT OF FRYING ON VISCOSITY OF HAZELNUT OIL
BAŞTÜRK A., CEYLAN M. M.
1st International / 11th National Food Engineering Congress, Antalya, Türkiye, 7 - 09 Kasım 2019, ss.180, (Özet Bildiri)
2018
2018Environmental Impact Assessment of Dairy Process in Turkey
BULUT M., CEYLAN M. M., ÇAVUŞ M.
1. INTERNATIONAL GAP AGRICULTURE & LIVESTOCK CONGRESS, Türkiye, 25 - 27 Nisan 2018, (Özet Bildiri)
2018
2018Natural Food Colorants: Extraction Methods and Enhancement of Stability for Food Applications
ÇAVUŞ M., DEMİRCİ M., CEYLAN M. M., BULUT M.
1. INTERNATIONAL GAP AGRICULTURE & LIVESTOCK CONGRESS, URFA, Türkiye, 25 - 27 Nisan 2018, (Özet Bildiri)
2018
20183-MCPD and it’srelationship with some vegetable oils.
CEYLAN M. M., BAŞTÜRK A., ÇAVUŞ M., BULUT M.
1. INTERNATIONAL GAP AGRICULTURE & LIVESTOCK CONGRESS, Şanlıurfa, Türkiye, 25 - 27 Nisan 2018, (Özet Bildiri)
2018
2018EFFECT OF DEEP FRIYING PROCECESS ON QUALITY OF VEGETABLE OILS
CEYLAN M. M., BAŞTÜRK A.
UGAP, 25 - 27 Nisan 2018, (Özet Bildiri)
2018
2018A Novel Drying Technique: Electro hydrodynamic Drying (EHD), Working Principle and Food-BasedApplications
ÇAVUŞ M., DEMİRCİ M., BULUT M., CEYLAN M. M.
1. INTERNATIONAL GAP AGRICULTURE & LIVESTOCK CONGRESS, 25 - 27 Nisan 2018, (Özet Bildiri)
2018
2018The Vegetarian Athlete Diet
BULUT M., DİNÇ A., ÇAVUŞ M., CEYLAN M. M.
1. INTERNATIONAL GAP AGRICULTURE & LIVESTOCK CONGRESS, Türkiye, 25 - 27 Nisan 2018, (Özet Bildiri)
2018
2018OLIVE OIL AND HEALTH
CEYLAN M. M., ÇAVUŞ M., BULUT M.
1. INTERNATIONAL GAP AGRICULTURE & LIVESTOCK CONGRESS, Türkiye, 25 - 27 Nisan 2018, (Özet Bildiri)
2017
20173-MCPD Formation in Refined Vegetable Oils.
CEYLAN M. M., BAŞTÜRK A.
2. International symposium of Igdir., Iğdır, Türkiye, 9 - 11 Ekim 2017, (Özet Bildiri)
2017
2017The Antioxidant Compounds of Some Plants-Spices and using on Food Industry
CEYLAN M. M., BULUT M.
II.Uluslararası Iğdır Sempozyumu, Iğdır, Türkiye, 9 - 11 Ekim 2017, (Özet Bildiri)
2017
2017SOME CHEMICAL PROPERTIES OF RHEUM RIBES L. (UŞKUN)AND BENEFICAL EFFECTS ON HEALTH
CEYLAN M. M., BULUT M.
I.International Congress on Medicınal and Aromatic Plants Natural and Healty Life, Konya, Türkiye, 9 - 12 Mayıs 2017, (Özet Bildiri)
2013
2013Textural and Sensory Properties of the Sun Dried Sulphur Treated Dried Appricot.
YURT B., BAŞTÜRK A., CEYLAN M. M., TOKER Ö. S.
The 2nd International Symposium on “Traditional Foods from Adriatic to Caucasus”, 24 - 26 Ekim 2013, (Özet Bildiri)
2013
2013Textural and Sensory Characteristics of the Kars Kashar Cheese Ripened et Different Periods.
BAŞTÜRK A., YURT B., CEYLAN M. M., TOKER Ö. S.
The 2nd International Symposium on “Traditional Foods from Adriatic to Caucasus”, 24 - 26 Ekim 2013, (Özet Bildiri)
2013
2013Effect of Strach Type on Pasting and Textural Properties of Model Pudding Systems.
CEYLAN M. M., YURT B., TOKER Ö. S., YILMAZ M. T., BAŞTÜRK A.
The 2nd International Symposium on “Traditional Foods from Adriatic to Caucasus”, 24 - 26 Ekim 2013, (Özet Bildiri)
2012
2012Fonksiyonel Gıdalar ve Önemi.
CEYLAN M. M., BAŞTÜRK A.
Türkiye 11. Gıda Kongresi, Türkiye, 10 - 12 Ekim 2012, (Özet Bildiri)
2012
2012Hatay Bölgesi Geleneksel Yemeği: Humus.
CEYLAN M. M., YURT B., BAŞTÜRK A.
III. Geleneksel Gıdalar Sempozyumu, Türkiye, 10 - 12 Mayıs 2012, (Özet Bildiri)
2012
2012Iğdır yöresi geleneksel tatlısı: Omaç Helvası
YURT B., CEYLAN M. M., BAŞTÜRK A.
III. Geleneksel Gıdalar Sempozyumu, Türkiye, 10 - 12 Mayıs 2012, (Özet Bildiri)
Kitaplar
2023
2023DEEP FRYING AND PRE-TREATMENT APPLICATIONS FOR REDUCING OIL ABSORPTION
CEYLAN M. M.
INTERNATIONAL STUDIES IN ENGINEERING, COŞKUN ÖZALP, SELAHATTİN BARDAK, Editör, Serüven Publishing, Ankara, ss.60-76, 2023
2023
2023Palm Yağı ve Sağlık
CEYLAN M. M.
Sağlık Bilimleri Alanında Uluslararası Araştırmalar -III (International Studies in Health Sciences-III), Enes KARAMAN, Gülcan YAZICI ÖZGÜN, Mehmet Emin AYAĞ, Editör, ÖZGÜR YAYINLARI, Gaziantep, ss.81-92, 2023
2022
2022BİTKİSEL YAĞLARDA KİMYASAL VE FİZİKSEL RAFİNASYON
Ceylan M. M.
Mimarlık ve Mühendislik Bilimleri Araştırma ve Uygulama, Duygu Kavak, Editör, Livre de Lyon, Lyon, ss.1-162, 2022
2022
2022Zeytinyağının Lezzet Bileşenleri
CEYLAN M. M.
Mühendislik Alanındaki Gelişmeler, Bideci, Alper, Editör, Duvar Yayınları, ss.43-60, 2022
Desteklenen Projeler
2020 - 2022
2020 - 2022HİDROJENLİ YIKAMA SUYU UYGULAMASININ (HSU) SOĞUK KOŞULLARDA MUHAFAZA EDİLEN TEREYAĞININ KALİTESİ VE OKSİDASYONU ÜZERİNE ETKİSİ
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
CEYLAN M. M. (Yürütücü), BULUT M., ALWAZEER D., KOYUNCU M.
2019 - 2020
2019 - 2020Ultrason ön işleminin kurutulmuş Iğdır kayısının kalite özellikleri üzerine etkisi
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
CEYLAN M. M., İZLİ G., ÇAVUŞ M., YILDIZ G.(Yürütücü)
2017 - 2020
2017 - 2020