Arpa Hasılı ve Korunga karışımı silaja farklı düzeylerde melas ilavesinin silaj kalitesi ve sindirilebilirliği üzerine etkileri


BİNGÖL N. T., BOLAT D., KARSLI M. A., AKÇA İ.

Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, cilt.4, sa.1, ss.23-30, 2009 (Hakemli Dergi) identifier

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 4 Sayı: 1
  • Basım Tarihi: 2009
  • Dergi Adı: Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.23-30
  • Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Adresli: Hayır

Özet

Bu araştırma, arpa hasılı ve korunganın eşit orandaki karışımıyla yapılan silajlara farklı düzeylerde katılan melasın silaj kalitesi ve sindirilebilirliği üzerindeki etkilerini araştırmak amacı ile yapılmıştır. İki faklı vejetasyon döneminde biçilen arpa hasılı ve korunga 1:1 oranında karıştırılarak Arpa-Korunga (AK, Kontrol), AK+%2 Melas, AK+%4 Melas ve AK+%6 Melas olmak üzere dört grup halinde 1lt’lik kavanozlarda silolanmıştır. Silajların ham besin madde analizleri, fermantasyon parametreleri (pH, $NH _{3-}N$, organik asitler) ve in vitro organik madde sindirilebilirliği (İOMS) belirlenmiştir. İki vejetasyon döneminde de melaslı bütün gruplarda silajların kuru madde içerikleri kontrol silajına göre önemli oranda yüksek, NDF ve ADF içerikleri ise önemli oranda düşük tespit edilmiştir (P<0.01) Aynı zamanda melas katkılı bütün gruplarda kontrol grubuna kıyasla İOMS yüksek bulunmuştur. Her iki vejetasyon döneminde de %4 ve %6 melas içeren gruplarda $NH _{3-}N$ içeriği kontrole göre önemli düzeyde düşük bulunurken, bütün melaslı gruplarda laktik asit içeriği kontrole göre yüksek belirlenmiştir (P<0.01). Sonuç olarak, arpa hasılı ve korunganın eşit oranda karışımlarından elde edilen silaja katılan özellikle %4 ve %6 düzeyindeki melasın her iki biçimde de silajda düşük amonyak azotu ve yüksek laktik asit içeriği gibi silaj kalitesini artıran kriterlerin elde edilmesine ve sindirilebilirliğin artmasına yardımcı olduğu ve korunga gibi zor silolanma özelliğine sahip bitkilerin karbonhidrat içeriğini desteklemek amaçlı bir buğdaygil hasılı olan arpa hasılı ile silolanarak melas katkısı ile uygun bir silaj elde edilebileceği kanaatine varılmıştır.
The aim of this study was to evaluate the effects of molasses addition into barley-sainfoin mixture (1:1) at varying levels on silage quality and digestibility. Barley and sainfoin harvested at two different maturities were mixed at 1:1 ratio (BS, Control), then by adding 2%, 4% and 6% molasses into control group, BS+2% Molasses, BS+4% Molasses, and BS+6% Molasses groups for each maturities were obtained. These mixtures were ensiled into 1L mini-silos. Silage samples were analysed for determinations of nutrient contents, fermentation parameters (pH, $NH _{3-}N$ and organic acids) and in vitro organic matter digestibility (IOMD). Dry matter contents were higher but NDF and ADF concentrations were lower in silages with molasses compared with control group in both of the two maturities (P<0.01). The IOMD of silage with molasses was also higher compared to control group. While the $NH _{3-}N$ levels were significantly lower in silages with 4% and 6% molasses, the lactic acid levels were significantly higher in silages with molasses compared to control group (P<0.01). In conclusion, the addition of 4% and 6% molasses into barley-sainfoin mixture at 1:1 ratio resulted in a lower $NH _{3-}N$, a higher lactic acid concentration and improved digestibility. It can be suggested that the plants, with difficult ensiling characteristics, such as sainfoin can be ensiled with cereal plants to improve the carbohydrate content of silage, and further, proper silages can be obtained by the addition of molasses into these types of mixtures.