Sağlık Alanında Öğrenim Gören Lisans ve Ön lisans Öğrencilerinin Stres Düzeyleri ile Zaman Yönetimi Becerileri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi


Creative Commons License

ÖNER K., KURT O., ASIL (Professor (Associate) ) H., OZTÜRK S., ARSLANTAŞ S.

Celal Bayar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi, cilt.8, sa.2, ss.469-477, 2021 (Hakemli Dergi) identifier

Özet

Giriş ve Amaç: Çalışma, sağlık hizmetleri alanında öğrenim gören lisans ve ön lisans öğrencilerinin stres düzeyleri ve zaman yönetimi becerileri arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla kesitsel olarak yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Bir devlet üniversitesinde okuyan 462 lisans ve ön lisans öğrencilerinden oluşturmaktadır. Araştırma verileri, Kişisel Bilgi Formu, Stres Değerleme Ölçeği, Stresle Başa Çıkma Ölçeği ve Zaman Yönetimi Envanteri ile toplanmıştır. Bulgular: Öğrencilerin %70,6’sı kadın, %29,4’ü erkektir. Stres Değerleme Ölçeğinde yer alan seçeneklerin ortalamasının 2,94, Stresle Başa Çıkma Ölçeğinde yer alan seçeneklerin ortalamasının 3,32, Zaman Yönetimi Envanteri puan ortalaması ise 65,29±22,84 olarak bulunmuştur. Öğrencilerin cinsiyetlerinin stresle başa çıkma ve zaman yönetimi becerisinden etkilendiği, kardeş ilişkisinin algıladıkları stres düzeyleri ve stres ile başa çıkma becerisinden etkilendiği bulunmuştur. Öğrencilerin algıladıkları stres düzeyleri, stresle başa çıkma becerileri ve zaman yönetimi becerileri değişkenleri arasında anlamlı çok zayıf bir ilişki bulunmuştur (p=<0,01). Lisans ve ön lisans öğrencileri karşılaştırıldığında algıladıkları stres düzeyleri, stresle başa çıkma becerileri ve zaman yönetimi becerileri arasında anlamlı bir ilişkiye rastlanmamıştır. Sonuç: Öğrencilerin algıladıkları stres düzeyleri arttıkça stresle başa çıkma becerilerinin arttığı, stresle başa çıkma becerileri arttıkça zaman yönetimi becerilerinin arttığı ve algıladıkları stres düzeyleri arttıkça zaman yönetimi becerilerinin azaldığı bulunmuştur.
Objective The main objective of this study is to determine how important pharmacological agents of saffron (safranal, crocin and crocetin) and its volatile components are affected at different storage times. Materials and Methods: The main purpose of this study is to investigate the effects of different storage periods on the quality of basic components of saffron including safranal, crocin and crocetin using GC-MS FID analysis, which are important pharmacological agents for determining the quality of saffron. In the second study, the same amounts of samples were analyzed by GC-MS/MS analysis with the same extraction method, and the volatile components of saffron stigma were determined and the evaluation of these components was evaluated in terms of fatty acid characteristics, bioactivity and quality properties.Results: When the storage time of the stigma of the saffron plant increases, the amounts of safranal, crocin and Crocetin used as pharmacological agents decrease. During the storage period, safranal, 2,3-Dihydro-3,5-Dihydroxy6-Methyl-4H-Pyran-4-One, Isopropylidenecyclopropyl Methyl Ketone, Ketoisophorone, Glycerol Palmitate and NPropylacetamide amounts decrease with increasing the storage period.. the amounts of other volatile components varied with increased storage periods. When the amounts of essential fatty acid components are evaluated, the highest amount of fatty acids with 36.74% was found in the storage period of 44 months and the lowest amount was observed with 19.36% in 8 months storage. When the amounts of bioactive volatile components are evaluated, the highest amount of components with 49.17% was obtained for 8 months of storage and the lowest amount of components with 46.29% was observed for 44 months storage. , the highest amounts of total fatty acid and bioactive components with 83.03% was obtained in 44 months storage period. Conclusion: The amount of pharmacological agents (safranal, crocin, Crocetin) decreases depending on the storage time. However, fatty acid and bioactive component ratios compensate for this.