MUSTAFA KEMAL UNIVERSITY JOURNAL OF AGRICULTURAL SCIENCES (MKUJAS), cilt.14, sa.2, ss.23-32, 2009 (Hakemli Dergi)
Bu çalışma, Mustafa Kemal Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümüne ait deneme alanında yapılmıştır. Araştırmada, ‘07 C 05’, ‘31 C 04’ genotipleri ve Havran çeşidi kullanılmıştır. Meyvelerin derimi, yeşil olum (can erik) ve tam olum dönemi olmak üzere iki farklı olgunluk döneminde yapılmıştır.
Araştırma sonuçları, derim zamanlarının, tüm incelenen özellikleri etkilediğini göstermektedir. En ağır, en iri ve aynı zamanda en sert meyveler ‘07 C 05’ genotipinde belirlenmiştir. Buna karşın ‘07 C 05’ genotipi, ‘31 C 04’ ile birlikte en düşük meyve et/çekirdek oranını vermiştir (sırasıyla 12.4 ve 11.4). Derim tarihleri, toplam fenol içeriği ve antioksidan kapasitesini önemli düzeyde etkilemiştir. Toplam fenol içeriği ilk derimden ikinci derime 113’den 79 mg gallik asit (GAE)/kg taze ağırlık (TA)’a düşmüştür. Ayrıca, toplam antioksidan kapasitesi meyvelerin olgunlaşmasıyla azalmıştır (8.0’dan 6.7 mmol TE/kg TA’ya). ‘31 C 04’ genotipi en yüksek toplam fenol (142 mg GAE/kg TA) ve toplam antioksidan kapasitesine (9.9 mmol TE/kg TA) sahip olmuştur. Toplam fenol içeriği ile toplam antioksidan kapasitesi birbirleriyle doğrusal ilişkili bulunurken, diğer meyve özellikleriyle herhangi bir ilişki bulunamamıştır. Olgunlaşma dönemi ve genotiplerin, toplam fenol içeriği ve toplam antioksidan kapasitesi yanında birçok meyve özelliklerini de önemli düzeyde etkilediği belirlenmiştir.