Effects of Rosemary (Rosmarinus officinalisL.) Essential Oil Supplemented Diets on Cholesterol and Fatty Acid Levels of Chicken Eggs


Çimrin T., Demirel M.

Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi, vol.4, no.5, pp.401-406, 2016 (Peer-Reviewed Journal) identifier

  • Publication Type: Article / Article
  • Volume: 4 Issue: 5
  • Publication Date: 2016
  • Journal Name: Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi
  • Journal Indexes: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Page Numbers: pp.401-406
  • Hatay Mustafa Kemal University Affiliated: Yes

Abstract

This experiment was carried out to investigate the effects of variant doses of rosemary (Rosmarinus officinalisL.) essential oils (REO), vitamin E (?-tocopheryl acetate) and antibiotic (chlortetracyclin) on the concentration of vitamin E, fatty acid composition, cholesterol levels in the yolk.In this experiment, 32 weeks old Bovansgenotype and 240 white laying hens were randomly separated to six treatment groups with five replicas. While the control group was fed with basal diet the treatment groups were supplemented with 500 mg/kg antibiotics; 200 mg/kg vitamin E; 100, 200, and 300 mg/kg REO to basal diet for 90 consecutive days.The results showed that addition of antibiotics, vitamin E and REO to the diet had no effects on egg cholesterol, while fatty acid composition andvitamin E contents of the yolk were significantly affected. Addition of 100 mg/kg REO to the diet increased total mono unsaturated fatty acids (MUFA) by increasing oleic acid level but decreased Polyunsaturated fatty acids (PUFA) by decreasing linoleic acid content of the yolk. Addition of 200 mg/kg vitamin E to the diet significantly increased vitamin E content of egg. The study showed that the changes in yolk fatty acid composition and vitamin E content due to the feed additives, could affect positively in chemical composition of eggs. In conclusion, 100 mg/kg REO and 200 mg/kg vitamin E supplementation to the diet might cause high antioxidant capacity and could help to produce eggs that were more resistant to lipid oxidation.
Bu çalışma, yumurtacı tavuk karma yemlerine farklı oranlarda ilave edilen biberiye (Rosmarinus officinalisL.) uçucu yağının, E vitamini (?-tokoferol asetat) ve antibiyotik (klortetrasiklin) ile karşılaştırmalı olarak; yumurta sarısı yağ asitleri kompozisyonu, kolesterol ve E vitamini düzeyini belirlemek için yapılmıştır. Çalışmada, 32 haftalık yaşta 240 adet Bovansgenotipibeyaz yumurtacı tavuklar rastgele 5 tekerrürlü olarak 6 gruba ayrılmıştır. Gruplardan biri standart bazal yemle beslenirken, diğerleri standart bazal yeme 500 mg/kg antibiyotik, 200 mg/kg E vitamini, 100, 200 ve 300 mg/kg biberiye uçucu yağı içeren yemlerle 90 gün süreyle beslenmişlerdir.Çalışmada karma yeme antibiyotik, vitamin E ve biberiye uçucuyağıilaveleri, yumurta sarısı kolesterol düzeyini etkilemezken, yağ asitleri kompozisyonu ve E vitamini miktarını önemli olarak etkilemiştir. Biberiye uçucu yağının 100 mg/kg'lık dozu yumurta sarısı oleik asit miktarını arttırarak toplam tekli doymamış yağ asitleri (TDYA) miktarını artırmış ve linoleik asit miktarını azaltarak toplam çoklu doymamış yağ asitleri (ÇDYA) miktarınıdüşürmüştür. Yeme 200 mg/kg E vitamini ilavesi ile yemden yumurtaya önemli miktarda E vitamininin geçtiği saptanmıştır. Dolayısıylayumurta sarısı yağ asitleri kompozisyonunuve E vitamini düzeyindeki değişim ile yumurtanın kimyasal kompozisyonunda yeme ilave edilen katkılara bağlı olarak pozitif bir değişim olmuştur. Sonuç olarak, karma yeme 100 mg/kg biberiye uçucu yağı ve 200 mg/kg E vitamini katkısı ile antioksidan kapasitesi yüksekve lipit oksidasyonuna karşı daha dirençli yumurta üretimine katkı sağlanabilir.