Farklı ağırlık grubundaki kınalı keklik (Alectoris chukar) yumurtalarında kuluçka öncesi ve sonrası değerler


Creative Commons License

Ateş C. T., Çimrin T., ALASAHAN S.

Mustafa Kemal Üniversitesi tarım bilimleri dergisi (online), cilt.26, sa.1, ss.193-199, 2021 (Hakemli Dergi) identifier

Özet

Amaç: Bu çalışmada farklı yumurta ağırlık gruplarındakidöllü ve dölsüz kınalı keklik yumurtalarının kuluçka işlemiöncesi ve sonrasında özelliklerin belirlenmesiamaçlanmıştır.Yöntemler ve Bulgular: Kınalı keklik yumurtalarıyumurta ağırlıklarına göre grup I: 15.60-20.49 g ve grupII: 20.51-25.63 g ve olarak sınıflandırılmıştır. Yumurtalar,kuluçka makinasına yüklenmeden bireysel olarakyumurta ağırlığı, yumurta boyu ve eni belirlenmiştir.Kuluçka işlemi sonrası her bir gruptaki yumurtalar civcivçıkışı olan ve olmayan olarak tanımlanmıştır. Civciv çıkışıolan yumurtalarda; civciv çıkış ağırlığı, kabuk ağırlığı,mutlak ve bağıl ağırlık kaybı belirlenmiştir. Civciv çıkışıolmayan yumurtalarda; kuluçka sonu yumurta ağırlığı,kuluçka sonu yumurta içerik ve kabuk ağırlığı, mutlak vebağıl ağırlık kaybı, döllülük ve embriyonik ölümgerçekleşen yumurta sayısı belirlenerek çıkış gücübelirlenmiştir. Kuluçka makinasına yüklenen yumurtaağırlık gruplarında (grup I: 15.60-20.49 g ve grup II:20.51-25.63 g) yumurta ağırlığı, yumurta boyu ve eni,şekil indeksi, uzama değeri, kabuk ağırlığı ve oranı,ak+sarı ağırlığı ve oranı bakımından farklılık önemli(P<0.001) olarak saptanmıştır. Yumurta ağırlığının civcivçıkış ağırlığına etkisi önemsiz (P>0.05), civciv çıkışı olan ve olmayan yumurtalarda kuluçka süresince mutlak vebağıl ağırlık kaybına etkisinin önemli olduğu tespitedilmiştir (P<0.001).Genel Yorum: Araştırmada döllü ve dölsüz yumurtalarınkabuk, sarı ve ak ağırlıkları üzerine yumurta ağırlığınınetkili olduğu saptanmıştır. Ayrıca yumurta ağırlığınındöllü ve dölsüz yumurtalarda kuluçka süresi boyuncagerçekleşen ağırlık kaybına etkilemiştir.Çalışmanın Önemi ve Etkisi: Yumurta üretimi kekliklerdemevsimseldir. Yumurta veriminin belli dönemlerdeolması yumurta sayısının az olmasına neden oluşturur.Yetiştirme yapısı gereğince dişi ve erkek kekliklerin aynıkafeste tutulması, az sayıda üretilen keklik yumurtasınındöllü olduğu kabulüne nedendir. Genelde yumurtalarsürü devamlılığı için kuluçka işlemine tabi tutulmaktadır.Dolayısıyla en yüksek kuluçka sonucunun elde edilmesiiçin yumurta özelliklerinin kuluçka sonuçlarına ve çıkancivciv kalitesine etkisinin bilinmesi yumurta seçimindeönem arz etmektedir. Bu anlamda çalışmada yumurtaağırlığının kuluçka öncesi ve sonrası özelliklerinibelirleyerek kuluçka verimliliğini artırmak için keklikyetiştiriciliğine katkı yapan bir çalışmadır.
Aims: This study was aimed at the assessment of pre- and post-incubation values determined for selected characteristics in fertilized and unfertilized eggs of different weight groups laid by chukar partridges. Methods and Results: Chukar partridge eggs were assigned to two weight groups as follows: Group I: 15.60-20.49 g and Group II: 20.51-25.63 g. At the end of the incubation period, all eggs in the two weight groups were classified as hatched or unhatched. The hatched eggs were investigated for chick-hatch weight, eggshell weight, and absolute and relative weight loss. The unhatched eggs were investigated for post-incubation egg weight, post-incubation egg content and eggshell weights, absolute and relative weight loss, unfertilized egg and embryonic death numbers and hatchability. The two weight groups of eggs (Group I: 15.60-20.49 g and Group II: 20.51-25.63 g) placed in the incubator showed statistically significant differences for egg weight, egg length and width, egg shape index, elongation, eggshell weight and percentage, albumen + egg yolk weight and percentage (P<0.001). It was determined that while the effect of egg weight was negligible on chick-hatch weight (P>0.05), it was significant on absolute and relative incubation egg weight loss in both the hatched and unhatched eggs (P<0.001). Conclusions: This study demonstrated that the egg weight affected the eggshell, yolk and albumen weights of both fertilized and unfertilized eggs. Furthermore, egg weight was also determined to affect incubation egg weight loss in both fertilized and unfertilized eggs. Significance and Impact of the Study: In partridges, egg production is seasonal. This seasonality leads to low production numbers for partridge eggs. As male and female partridges are housed together in the same cage, the few number of eggs laid are generally accepted to be fertilized. To ensure flock sustainability, partridge eggs are generally subjected to the incubation process. Thus, in order to achieve the best hatching results, a full understanding of the effects of egg traits on hatching results and hatchling quality is essential. Information on these effects would also increase the success of egg selection for incubation and hatching. In this context, this study aims to contribute to partridge production by determining the effects of egg weight through the investigation of pre- and post-incubation egg characteristics with a view to increase hatching yield.