Yetiştirme Döneminde Uygulanan Farklı Azot Dozlarının Roka (Eruca vesicaria subsp. sativa Mill.)’nın Soğukta Muhafaza ve Raf Ömrüne Etkisi


Özdemir A. E., SAYİLİKAN MANSUROĞLU G., Sermenli T., BALTAER Ö., BOZKURT S., UYGUR V.

Alatarım, cilt.20, sa.2, ss.104-113, 2021 (Hakemli Dergi) identifier

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 20 Sayı: 2
  • Basım Tarihi: 2021
  • Dergi Adı: Alatarım
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.104-113
  • Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Bu çalışmada farklı azot gübrelemesi uygulanarak yetiştirilen roka (Eruca vesicaria subsp. sativa Mill.) yeşil yapraklı sebzesinin soğukta muhafaza ve raf ömrü performansı araştırılmıştır. Azot (N) dozları 0, 10, 20, 30 ve 40 kg/dekar (kg/da) uygulanmış, azotun amonyum sülfat ve/veya amonyum nitrat formları iki farklı dönemde roka bitkilerine verilmiştir. Denemede yetiştirilen rokalar soğukta muhafaza için 4 °C sıcaklık ve %90 oransal nemde 0, 3, 6 ve 10 gün depolanmış ve raf ömrü için 20 °C sıcaklık ve %70 oransal nemde 0, 3 ve 6 gün bekletilmiştir. Ağırlık kayıpları, görünüş (1‒5 skalası), yaprak rengi (L* ve h° değerleri), mantarsal bozulma, klorofil a, klorofil b ve toplam klorofil içerikleri belirlenmiştir. Elde edilen bulgulara göre, muhafaza ve raf ömrü sırasında ağırlık kayıpları artmıştır. Rokaların 4 C’de soğukta muhafazası 20 C’de raf ömrü için bekletilenlerden daha başarılı olduğu saptanmıştır. Raf ömrü sırasında tüm uygulamalarda 6 gün bekletilen rokaların hepsi çürümüştür. Soğukta muhafazanın 10. gününde 10 kg/da N (%100 amonyum nitrat), 20 kg/da N (%25 amonyum nitrat + %75 amonyum sülfat) ve 30 kg/da N (%75 amonyum nitrat + %25 amonyum sülfat) uygulamaları dışındakilerin görünüş puanı kabul edilebilir seviyenin üstünde olmuş, rokaların 10 gün başarı ile muhafaza edilebileceği ve raf ömrü koşullarında en fazla 3 gün bekletilebileceği saptanmıştır. Muhafaza sırasında klorofil içeriklerinde de azalmalar olmuştur.
In this study, cold storage and shelf life performance of rocket (Eruca vesicaria subsp. sativa Mill.) leafy green vegetable grown under different nitrogen fertilization conditions were investigated. Nitrogen (N) doses were applied at 0, 10, 20, 30 and 40 kg/decare (kg/da), ammonium sulfate and/or ammonium nitrate forms of nitrogen were used and applied nitrogen was given to rocket plants in two different times. Rockets grown in the experiment were stored for 0, 3, 6 and 10 days at 4 °C and 90% relative humidity for cold storage and kept for 0, 3, 6 days at 20 °C and 70% relative humidity during shelf life. Weight losses, appearance (1‒5 scale classes), leaf color (L* and h° values), fungal deterioration and chlorophyll a, chlorophyll b and total chlorophyll contents were determined. According to the findings, weight loss increased during cold storage and shelf life. Rockets stored better at 4 C in cold storage than 20 C in shelf life. During the shelf life, all of the rockets which were kept for 6 days in all applications decayed. On the 10th day of cold storage, the appearance points of those except 10 kg/da N (100% ammonium nitrate), 20 kg/da N (25% ammonium nitrate + 75% ammonium sulphate) and 30 kg/da Na (75% ammonium nitrate + 25% ammonium sulphate) were above the acceptable level, it had been determined that it can be stored for 10 days successfully and can be kept for maximum 3 days under shelf life conditions. Chlorophyll contents also decreased during cold storage.