Sıcak su uygulamalarının maydanoz septoria yaprak lekesi hastalığı etmeni Septoria petroselini’nin tohumla taşınımı üzerine etkisi


TOK F. M., kurt ş.

Mustafa Kemal Üniversitesi tarım bilimleri dergisi (online), cilt.24, sa.3, ss.210-216, 2019 (Hakemli Dergi) identifier

Özet

Amaç: Bu çalışmada sıcak su uygulamalarınınmaydanozda Septoria yaprak lekesi hastalığı etmeni S.petroselini’nin tohumla taşınımı üzerine etkinliğininsaptanmasıdır.Yöntem ve Bulgular: Hatay iline bağlı, maydanozyetiştiriciliğinin yoğun olduğu Samandağ ve Arsuzilçelerinde survey çalışmaları gerçekleştirilmiş ve S. petroselini ile enfekteli olduğu düşünülen tarlalardantohumlar elde edilmiştir. Sağlıklı tohumlarda çimlenmeoranı tespit edildikten sonra enfekteli tohumlar ayrılarak40, 45, 50, 55, 60 ve 65°C’ye ayarlanmış sıcak suya 10, 20ve 30 dakika süre ile daldırılmıştır. Farklı sıcaklıklardafarklı süreler ile tutulan enfekteli maydanoz tohumlarıdaha sonra steril kurutma kağıtları arasındaçimlendirilmiş ve gelişen fidelerde enfeksiyon oranıhesaplanmıştır. Enfekteli tohumlarda çimlenme 55°C’den sonra ciddi oranda azalma göstermiş, 65°C’de20 dakika tutulan tohumlarda ise çimlenmegözlenmemiştir. Enfekteli fide oranı ise 55°C’de 30dakika tutulan tohumlarda %20’lere düştüğü, dolayısıylabu sıcaklıkta S. petroselini’nin taşınımının %80 oranındaengellendiği tespit edilmiştir.Genel Yorum: Maydanozda Septoria yaprak lekesihastalığı etmeni S. petroselini tohumla taşınabilenpatojen bir fungustur. Maydanoz tohumlarının 55°C’de30 dakika ya da 60ºC’de 10 dakika tutulması ile buhastalığın tohumla taşınımı önemli ölçüde azalmaktadır.Çalışmanın Önemi ve Etkisi: Türkiye’deki maydanozüretiminin %54’i Hatay ilinde gerçekleşmektedir.Yöredeki üreticiler genellikle tohumluk maydanozlarıkendileri üretmekte ve dolayısıyla maydanozda SeptoriaYaprak Lekesi Hastalığı zaman zaman epidemi yaparakciddi kayıplara yol açmaktadır. Yapılan bu çalışma ilesıcak su uygulamasının S. petroselini’nin tohumlataşınımını önemli ölçüde azalttığı tespit edilmiştir.Dolayısıyla bu yöntemin kullanılmasıyla hastalığınyaygınlığı ve verim kayıplarının önemli ölçüde azalacağıdüşünülmektedir.
Aims: The effect of hot water treatment on seed transmission of S. petroselini in parsley seeds was investigated in this study. Methods and Results: Surveys were carried out in parsley growing areas in Samandağ and Arsuz cities in Hatay province of Turkey, and seeds which are suspected as infected by S. petroselini were collected. Germination rate was measured for healthy seeds and infected seeds were treated with hot water at 40, 45, 50, 55, 60 and 65°C for 10, 20 and 30 minutes. Infected seeds treated with hot water in different temperature and for different period were kept in sterile papers to germinate, and then infection rate was calculated for each treatment. Germination rates in infected seeds were significantly decreased over 55°C, and no germination occurred at 65°C for 20 mins treatment. Infected seedlings rate was 20% in 55ºC for 30 mins, so, transmission of S. petroselini in parsley seeds was inhibited up to 80% in this treatment. Conclusions: S. petroselini, the causal agent of Septoria leaf blight on parsley, is a seed borne pathogen fungus. Hot water treatments at 55°C for 30 mins or 60°C for 10 mins significantly decreased the seed transmission of blight disease. Significance and Impact of the Study: In Turkey, 54% of parsley is produced in Hatay province. Growers in Hatay produce parsley seeds by themselvesfrom their field and don’t use certified seeds. Thus, sometimes Septoria blight of parsley epidemics occurs in Hatay province. According to data of this study, hot water treatment can significantly inhibit the S. petroselini transmission in parsley seeds. Using of this method is thought to decrease the prevalence of disease and yield loses.