Bu çalışmada Hatay ili Payas ilçesi zeytin bahçesi topraklarının pH, kireç ve organik madde içeriklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç için bölge topraklarını temsil edecek şekilde 0-30 ve 30-60 cm derinliklerinden ve 14 ayrı noktadan olmak üzere toplamda 28 toprak örneği alınmıştır. Örneklerde bölge topraklarının pH, kireç ve organik madde içerikleri belirlenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre; toprakların pH içerikleri 7.16-8.30 arasında değişmekte olup, toprak örneklerinin pH’ları nötr ile hafif alkalin arasında değişmekle birlikte, alınan toprakların % 17.86’sı nötr ve % 82.14’ü ise hafif alkalin özellikte olduğu görülmüştür. Payas ilçesi zeytin bahçesi topraklarının kireç içeriklerinin % 3.40-21.90 arasında olduğu ve kireç içeriklerinin kireçli ile fazla kireçli arasında değişmekle birlikte, toprakların % 21.44’ü kireçli, % 64.28’i orta kireçli ve % 14.28’i ise fazla kireçli olarak belirlenmiştir. Çalışma alanı topraklarının organik madde içeriklerinin % 1.18-5.60 arasında olduğu ve toprak örneklerinin organik maddelerinin az ile çok yüksek değerler arasında değişmekle birlikte, toprakların % 14.28’i az, % 17.85’i orta, % 32.15’i yüksek ve % 35.72’si ise çok yüksek miktarda organik madde olarak bulunmuştur. Toprakların pH içeriği ile kireç içeriği arasında pozitif önemli ilişki belirlenir iken, pH ile organik madde içeriği arasında ise negatif önemli ilişki belirlenmiştir.
In this study, it was aimed to determine the pH, lime and organic matter contents of the olive orchard soils of Payas district of Hatay province. For this purpose, a total of 28 soil samples were taken from 0-30 and 30-60 cm depths and from 14 different points to represent the soils of the region. The pH, lime and organic matter contents of the soils of the region were determined in the samples. According to the results of the research; pH contents of the soils varied between 7.16-8.30, pH of the soil samples varied between neutral and slightly alkaline, 17.86 % of the soils were neutral and 82.14 % were slightly alkaline. The lime contents of the olive orchard soils of Payas district were between 3.40-21.90 % and the lime contents ranged from calcareous to very calcareous, 21.44 % of the soils were calcareous, 64.28 % were medium calcareous and 14.28 % were very calcareous. The organic matter content of the soils in the study area was found to be between 1.18-5.60 % and the organic matter content of the soil samples varied between low and very high values; 14.28 % of the soils were found to be low, 17.85 % were found to be medium, 32.15 % were found to be high and 35.72% were found to be very high organic matter. While a positive significant relationship was determined between pH content and lime content, a negative significant relationship was determined between pH and organic matter content.