Bu çalışmada Tuzcu 31‒31 turunç anacı üzerinde yetiştirilen ‘Ortanique’ tangor meyvelerinin soğukta depolanmasına sıcak su ve kitosan uygulamalarının etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Meyvelere sıcak su, kitosan ve sıcak su+ kitosan uygulamaları yapılmış ve meyveler 3 ay 5 C sıcaklıkta %90 oransal nemde ve raf ömrü için ise depolamadan sonra 20 °C sıcaklıkta %70±5 oransal nem koşullarında 7 gün süreyle depolanmıştır. Bulgularımıza göre, ‘Ortanique’ tangor meyvelerinin muhafazanın son ayında tüm uygulamalarda görünüş puanları kabul edilebilir sınırın altına inmesi ve ağırlık kayıplarının >%10 olması nedeniyle tüm uygulamaların ekonomik olarak pazarlanabilirlik özelliklerini kaybettikleri görülmüştür. Hiçbir uygulamada ‘Ortanique’ tangor meyvelerinin tat puanları kabul edilebilir seviyenin altına düşmemiştir. Ağırlık kayıplarını önlemede kitosan uygulaması sıcak su uygulamasından daha başarılı bulunmuştur. Farklı uygulamalar yapılan Tuzcu 31‒31 turunç anacı üzerinde yetiştirilen ‘Ortanique’ tangor meyvelerinin kaliteli olarak 2 ay 5 C’de %90 oransal nemde muhafaza edilebileceği saptanmıştır.
In this study, it was aimed to investigate the effects of hot water and chitosan treatments on the cold storage of 'Ortanique' tangor variety grown on Tuzcu 31−31 sour orange rootstock Hot water, chitosan and hot water + chitosan treatments were applied to the fruits, and the fruits were stored at 5 C and 90±5% relative humidity for 3 months during storage and within the shelf life at 20 °C at 70±5% relative humidity conditions for 7 days. According to our findings, it was observed that 'Ortanique' tangor fruits lost their economically marketable properties in the last month of storage due to the fact that their appearance scores fell below the acceptable limit and their weight loss was >10% in all applications. In no treatment did the taste scores of 'Ortanique' tangor fruits fall below the acceptable level. Chitosan application was found to be more successful than hot water application in preventing weight loss. It had been determined that the fruits of the 'Ortanique' tangor variety grown on Tuzcu 31−31 sour orange rootstock, which have been applied differently, can be stored in good quality for 2 months at 5 C temperature and 90% relative humidity conditions.