Analysis of the Impressions of a Journalist and Politician on Some Developments in the Republican Period: Mehmet Asım Us and the Newspaper ‘Vakit’ (1927-1931)


payasli v.

Cumhuriyet Tarihi Araştırmaları Dergisi, vol.18, no.36, pp.873-906, 2022 (Scopus) identifier identifier

  • Publication Type: Article / Article
  • Volume: 18 Issue: 36
  • Publication Date: 2022
  • Journal Name: Cumhuriyet Tarihi Araştırmaları Dergisi
  • Journal Indexes: Scopus, TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Page Numbers: pp.873-906
  • Hatay Mustafa Kemal University Affiliated: Yes

Abstract

Asım Us, a prominent journalist, grew up in the libertarian atmosphere of the Constitutional Period and studied at the Mekteb-i Mulkiye, one of the important institutions of the period, and took lessons from valuable personalities. During his school years at Mekteb-i Mulkiye, Us was not involved in political events, benefited from the library of Mekteb-i Mulkiye and gained serious knowledge through the books he read. He transferred this knowledge to the newspaper Vakit, which has practically been identified with his life. He became one of the prominent spokesmen of the Republican People's Party (CHF) and integrated with the reforms and the thoughts of Ataturk in his writings. He was always close to the founders of the Republic and this situation provided him with great opportunities. In this way, he entered the Parliament as the Artvin Deputy in the general elections of 1927. He was one of the biggest supporters of the Alphabet Reform accepted in 1928 and explained in his columns how easy it was to learn the new alphabet in practice. Asim Us's “Vakit (the Time)” newspaper was the first to announce the establishment of the Free Republican Party (SCF), which was established as an opposition party in 1930. The aim of this study is to reveal the memories of Asim Bey, leaving a mark on the Turkish press history with his journalist identity and the period with his politician identity, and Vakit's anatomy, and to analyse his thoughts about the period. In this study, not only the biography of Asım Us, but also his articles and the political atmosphere of the period are discussed. It is wished to contribute to the literature with this research by making use of the archives, press, minutes, and the memories of local and foreign witnesses of the period.
Asım Us, Meşrutiyet Dönemi’nin özgürlükçü havasında yetişmiş ve dönemin önemli kurumlarından biri olan Mekteb-i Mülkiye’de okuyup kıymetli şahsiyetlerden ders almıştır. Mülkiye yıllarında siyasi olayların içinde yer almayan Us, Mekteb-i Mülkiye kütüphanesinin imkânlarından faydalanmış ve okuduğu kitaplar sayesinde ciddi bir bilgi birikimi elde etmiştir. Bu birikimini uygulamada hayatı ile özdeşleşmiş Vakit gazetesine aktarmıştır. Cumhuriyet Halk Fırkasının (CHF) önde gelen sözcülerinden biri olan Us, yazılarında inkılaplarla ve Atatürk’ün düşünceleri ile bütünleşmiştir. Cumhuriyet’in kurucu kadrolarına hep yakın olmuş ve bu durum kendisine büyük imkânlar sağlamıştır. Bu sayede 1927 genel seçimlerinde Meclise Artvin Mebusu olarak girmiştir. 1928’de kabul edilen Harf İnkılabı’nın en büyük destekleyicilerinden biri olup, uygulamada yeni alfabenin ne kadar kolay öğrenildiğini köşe yazılarında açıklamıştır. 1930’da muhalif parti olarak kurulacak Serbest Cumhuriyet Fırkası’nın (SCF) kuruluşunu ilk açıklayan Asım Us’un Vakit gazetesidir. Bu çalışmanın amacı da gazeteci kimliği ile Türk basın tarihine, siyasetçi kimliği ile döneme iz bırakmış Asım Bey’in anılarını, Vakit’in anatomisini ortaya koymak ve kendisinin döneme ilişkin düşüncelerini analiz etmektir. Araştırmada Asım Us’un sadece biyografisi değil aynı zamanda yazdığı makaleler ve bir dönemin siyasi havası ele alınmıştır. Dönem arşivinden, basınından, zabıtlarından, yerli ve yabancı tanıkların anılarından faydalanılarak bu araştırma ile literatüre katkı sağlanmak istenmiştir.