Minimum İşlenmiş ‘Katırbaşı’ Nar Çeşidinin Soğukta Muhafazası


Candir E., Özdemir A. E., GÖV T., KANAK A., ÖZÇELİK H.

Alatarım, cilt.19, sa.1, ss.9-15, 2020 (Hakemli Dergi) identifier

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 19 Sayı: 1
  • Basım Tarihi: 2020
  • Dergi Adı: Alatarım
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.9-15
  • Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Bu çalışmanın amacı, minimum işlenmiş ‘Katırbaşı’ nar çeşidi tanelerinin soğukta muhafazası sırasında kaliteparametrelerindeki değişimlerin belirlenmesidir. ‘Katırbaşı’ nar çeşidi meyveleri el ile tanelenerek deliksiz 250g’lık şeffaf plastik kaselerde 5 °C’de 18 gün süre ile depolanmıştır. Depolama sırasında, ağırlık kaybı, tanerengi, meyve suyu rengi, toplam suda çözünebilir kuru madde (SÇKM) miktarı, titre edilebilir asitlik (TEA),meyve suyu pH’sı, fizyolojik ve mantarsal bozulmalar incelenmiştir. Ayrıca depolama sırasında 3 gün aralıklatane narların duyusal değerlendirmesi (tat ve dış görünüş) yapılmıştır. Soğukta muhafaza sırasında ağırlık kaybıoranı, meyve suyu pH’sı, meyve suyu absorbans@446 ve tane rengi b* değerleri artarken, SÇKM miktarı, TA,tane rengi L*değeri, tat ve dış görünüş puanları azalmıştır. Tane rengi a* ve C* değerleri ile meyve suyuabsorbans@510 değeri soğukta muhafaza sırasında 9. güne kadar artmış ve 12. günden itibaren azalmıştır. Tanerengi h° değeri ise soğukta muhafaza sırasında 9. güne kadar azalmış ve 12. günden itibaren artmıştır. Tanenarlarda soğukta muhafaza sırasında herhangi bir mantarsal bozulma meydana gelmemiştir. Renkte solma vepörsümenin 12. günden sonra ve tat bozulması ve su sızmasının 15. günden sonra başladığı gözlemlenmiştir.Minimum işlenmiş ‘Katırbaşı’ nar çeşidi tanelerinin kalite özelliklerini koruyarak deliksiz şeffaf plastikkaselerde 5 °C’de 12 gün süre depolanabileceği sonucuna varılmıştır.
The objective of this study is to determine quality changes of minimally processed pomegranate arils cv. Katırbaşı during cold storage. The aril of pomegranate fruits cv. ‘Katırbaşı’ were manually extracted and packaged into 250 g of unperforated commercial clamshells and kept at 5 °C for 18 days. Weight loss, aril color, juice color, total soluble solid (TSS), titratable acidity (TA), juice pH, incidence of physiological disorders and fungal decay were assessed during storage. Sensory evaluation (eating and visual quality) was also performed at a 3-day interval during storage. Weight loss, juice pH, absorbance@446 of juice, aril color b* value increased while TSS content, TA, aril color L* value, and taste and overall visual quality scores decreased during storage. Absorbance@510 of juice, aril color a* and C* values increased until 9 days of storage, and then decreased after 12 days of storage. Aril color h° value decreased until 9 days of storage and then increased after 12 days of storage. Incidence of fungal decay was not observed during storage. Loss of aril color and visible shriveling symptoms occurred after 12 days of storage and drip leakage after 15 days of storage. Minimally processed pomegranate arils cv. ‘Katırbaşı’ could be kept into unperforated commercial clamshells at 5 °C for 12 days without quality deterioration.