Milk Traits of Damascus Goats at Different Lactation Stages: 2. Fatty Acid Profiles and Related Lipogenic Genes Expression Levels


Creative Commons License

Ozkan H., YAKAN A., KARAASLAN İ., Camdeviren B.

Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, cilt.17, sa.3, ss.325-333, 2020 (Hakemli Dergi) identifier

Özet

In the present study, goat milk fatty acid profile and some of the lipogenic genes activities in milk somatic cells were evaluated during the lactation periods in Damascus goats. Relationship between fatty acid profile and lipo-genic genes during the lactation were also investigated. The lactation periods of goats were divided to three stages as early, mid and late lactation. Beside fatty acid profile, FASN, SCD, ACACA, SREBPF1,andPPARγ genes expression levels were determined in milk. It was determined that fatty acid contents of milk samples changed during the lactation (P<0.05). FASNand SCDgene expression levels were downregulated in mid and late lactation stages (P<0.05). While ACACAwas almost 3 folds upregulated in mid lactation stage (P<0.05), SREBPF1 was approximately 9 folds downreg-ulated in late lactation stage (P<0.01). Also, significant correlations were found between fatty acids and lipogenic genes in different lactation stages (P<0.05). In conclusion, it was determined that Damascus goats showed different metabolic activities in different stages of lactation in terms of both fatty acid profile and some lipogenic genes. It was thought that more studies at the molecular level is needed for understanding the complex milk fatty acid profile mechanism of goats.
Bu çalışmada, laktasyon periyodundaki Damascus keçilerinde süt yağ asidi profili ve süt somatik hücrelerinde bazı lipogenik genlerin aktiviteleri değerlendirilmiştir. Ayrıca, laktasyon boyunca yağ asidi profili ile lipogenik genler arasındaki ilişki araştırılmıştır. Keçilerin laktasyon dönemleri erken, orta ve geç laktasyon dönemi olarak üçe ayrılmıştır. Yağ asidi profilinin yanı sıra sütte FASN, SCD, ACACA, SREBPF1ve PPARygenlerinin ekspresyon düzeyleri belirlen-miştir. Süt örneklerinde yağ asidi içeriğinin laktasyon boyunca değiştiği tespit edilmiştir (P<0.05). FASNve SCDgen ekspresyon seviyeleri erken ve geç laktasyon dönemlerinde az ifade edilmiştir (P<0.05). ACACAorta laktasyon döne-minde yaklaşık 3 kat fazla ifade edilirken (P<0.05), SREBPF1 geç laktasyon döneminde yaklaşık 9 kat az ifade edilmiş-tir (P<0.01). Ayrıca farklı laktasyon dönemlerinde yağ asitleri ve lipogenik genler arasında anlamlı korelasyonlar bulun-muştur (P<0.05). Sonuç olarak Damascus keçilerinin laktasyonun farklı dönemlerinde hem yağ asidi profili hem de bazı lipogenik genler bakımından değişik metabolik etkinlik gösterdiği belirlenmiştir. Keçilerin karmaşık olan süt yağ asidi profili mekanizmasını anlamak için moleküler düzeyde daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğu düşünülmektedir.