Hatay İli Reyhanlı İlçesi Zeytin Ağaçlarının Yaprak ve Toprak Örnekleri ile Beslenme Durumunun Belirlenmesi


PİLATİN A., Çimrin K. M.

ISPEC journal of agricultural sciences (Online), cilt.9, sa.1, ss.89-106, 2025 (Hakemli Dergi) identifier

Özet

Çalışma, Hatay ili Reyhanlı ilçesini kapsayacak şekilde belirlenen zeytin bahçelerinin bitki besin elementlerinin durumunu belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu amaç için 15 farklı zeytin bahçesinden 0-30 ve 30-60 cm olmak üzere iki farklı derinlikten 30 adet toprak ve 15 adet yaprak örneği alındı. Toprak ve yaprak örneklerinde bazı makro-mikro besin element analizleri ile topraklarda ek olarak bünye, kireç, pH, tuz, KDK, organik madde analizleri yapılmıştır. Elde edilen bulgulara göre, araştırma alanı topraklarının; tamamı killi tın bünyeli, hafif alkalin reaksiyonlu, genelde organik maddece fakir, tuzsuz, kireçli ve çok kireçli sınıfında yer aldığı belirlenmiştir. Çalışmada, toprakta bulunan K, Mg, Fe ve Cu içerikleri ile ve yaprakta bulunan K, Mg, Fe ve Cu içerikleri uyumlu olarak belirlenmiştir. Fakat, toprak örneklerde yapılan analizlerde N (%26.67) ve P (%6.67) noksan olarak bulunmasına rağmen, yaprak örneklerinin tümünün N ve P içeriklerinin yeterli bulunmuştur. Ayrıca, toprakların Zn ve Mn içeriklerinin büyük bir kısmının yeter sınırın altında olmalarına rağmen, yaprak örneklerinde Zn içeriği tüm örneklerde, Mn içeriklerinin ise büyük çoğunluğunun (%93.33) yeterli olarak bulunmuştur. Araştırma alanından elde edilen verilere göre, Hatay ili Reyhanlı ilçesi zeytin bahçelerinde bazı bitki besin elementlerinin toprak ve bitki analizleri neticesinde belirlenen ve yukarıda belirtilen dengesizlikler, bitkilerin beslenmelerinde bazı sorunların olduğunu, bölgede olan zeytin bahçelerinde analize dayanmayan gübreleme yapıldığı belirlenmiştir. Bu sebep ile zeytin bahçelerinde beslenme sorunları net olarak belirlendikten sonra, yaprak ve toprak analizlerinin ve bu analizlere dayalı gübreleme programları oluşturmanın ne kadar önemli olduğu hakkında çiftçiler bilinçlendirilmelidir.
The study was carried out to determine the nutritional status of olive orchards selected to represent Reyhanlı district of Hatay province. For this purpose, 30 soil and 15 leaf samples were taken from 15 different olive gardens from two different depths: 0-30 and 30-60 cm. Some macro-micro nutrient element analyzes were performed on soil and leaf samples, and additional texture, lime, pH, salt, KDK and organic matter analyzes were performed on soils. According to the findings, the soils of the research area; It has been determined that it has a clay loam texture, slightly alkaline reaction, is generally poor in organic matter, in the salt-free, calcareous, and very calcareous class. In the study, K, Mg, Fe and Cu contents were determined to be compatible with soil and leaf contents. However, although 26.67% of the N content and 6.67 % of the P content of the soil samples were found to be deficient, the N and P contents of all leaf samples were found to be sufficient. In addition, although most of the Zn and Mn contents of the soil were below the sufficient limit, it was determined that all the leaf Zn contents, and most of the Mn contents (93.33 %) were sufficient. As a result, the findings obtained reveal that the imbalance of some plant nutrients determined in the soil and plant analysis in the olive groves of Reyhanlı district of Hatay province has some problems in the nutrition of the plants, and the existence of plant nutrition programs that are not based on soil and plant analysis in the olive orchards in the region. For this reason, after the problem is clearly identified by increasing olive nutrition studies, in addition to the necessity of appropriate fertilizer studies and determination of doses, producers need to give due importance to soil, and leaf analyzes and raise awareness about nutrition based on scientific foundations.