Kitosan ve Mum Uygulamalarının ‘Owari Satsuma’ Mandarininin Doğal Soğutmalı ve Soğuk Hava Depolarında Muhafazasına Etkisi


ZAN R., Özdemir A. E.

Alatarım, cilt.21, sa.2, ss.67-78, 2022 (Hakemli Dergi) identifier

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 21 Sayı: 2
  • Basım Tarihi: 2022
  • Dergi Adı: Alatarım
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.67-78
  • Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Bu çalışmanın amacı, ‘Owari satsuma’ mandarin çeşidinin doğal soğutmalı depo ve soğukta muhafazasına kitosan uygulamasının etkisinin araştırılmasıdır. Çalışmada materyal olarak, Samandağ (Hatay)’da yetiştirilen ‘Owari satsuma’ mandarin çeşidi kullanılmıştır. Meyveler kontrol, su, kitosan, mum, kitosan+mum ve ticari uygulama yapıldıktan sonra doğal soğutmalı depo ve soğuk hava deposunda 5 C ve %85-90 oransal nemde 90 gün süreyle depolanmış, 15 günde bir analizlenmiş ve ayrıca raf ömrü için 7 gün 20 °C’de %70-75 oransal nem içeren depoda bekletilmiştir. Bulgularımıza göre, doğal depoda depolanan meyvelerde ağırlık kayıpları, fungal ve fizyolojik bozulmalar soğukta depolananlardan daha yüksek ve görünüş puanları daha düşük olmuştur. Uygulamalar arasında ağırlık kayıpları bakımından mumlama en başarılı uygulama olurken, kitosan uygulaması fizyolojik bozulmaları önlemede başarılı bulunmuştur. Meyvede yeşil kapsülün korunmasında kitosan ve kitosan+mum uygulamaları başarılı olmuştur. Doğal depoda depolanan meyvelerde meyve parlaklığı soğukta depolananlardan daha düşük olmuştur. Muhafaza süresi uzadıkça suda çözünebilir toplam kuru madde (SÇKM) miktarı artışlar göstermiştir. SÇKM miktarındaki artış kitosan uygulamasında daha yavaş olmuştur. Muhafaza ve raf ömrü süresi uzadıkça tat puanlarında azalışlar olmuş, ancak 90 gün ve 90+7 gün sonunda bile tat puanları kabul edilebilir sınırın üzerinde olmuştur. Uygulamalar arasında tat puanları kitosan+mum, kitosan ve mumlama uygulamalarında tat puanları yüksek olmuştur. Doğal depoda ‘Owari satsuma’ mandarin çeşidi kontrol meyvelerinin 15 gün, diğer uygulamaların meyvelerinin ise 30 gün başarıyla depolanabileceği belirlenmiştir. Soğukta depolanan ‘Owari satsuma’ mandarin çeşidi meyvelerinin 5 C sıcaklık ve %85-90 oransal nemde kontrol, su ve kitosan uygulananları 45 güne, ticari, mumlama ve kitosan + mum uygulamaları yapılanların ise 75 güne kadar kalite özelliklerini kaybetmeden muhafaza edilebileceği saptanmıştır.
The aim of this study is to investigate the effect of the treatment of chitosan in the common store and cold storage of 'Owari satsuma' mandarin variety. Variety of 'Owari satsuma' mandarins grown in Samandağ (Hatay) province was used as the material in the study. After the control, water, chitosan, wax, chitosan+wax and commercial application, the fruits were stored in the common store and cold storage at 5 °C and 85-0% relative humidity for 90 days and analyzed every 15 days. For the shelf life, the analyzes were repeated by keeping at 20 °C and 70-75% relative humidity for 7 days. According to our findings, weight losses, fungal and physiological deterioration in fruit stored in common store were higher and appearance scores were lower than cold stored. Among the treatments, while the wax treatment was the most successful application in terms of weight loss, chitosan application was found successful in preventing physiological deterioration. The treatment of wax and chitosan+wax was successful in preserving the green bottom. In fruit stored in common store, fruit brightness was lower than in cold storage. Total soluble solid (TSS) content increased during storage. The increase in the TSS content was slower in the chitosan treatment. As storage and shelf life increases, there is a decrease in taste scores, but even after 90 days and 90 + 7 days, taste scores are above the acceptable limit. Among the treatments the taste scores were high in the taste scores in the chitosan+wax, chitosan and wax treatments. It has been determined that the common store 'Owari satsuma' mandarin variety control fruits can be successfully stored for 15 days and the other application fruits can be stored for 30 days successfully. The cold-stored 'Owari satsuma' mandarin varieties have 45 days of control, water and chitosan application for 5 °C temperature and 85-90% relative humidity conditions, and up to 75 days for commercial, wax and chitosan+wax applications it can be preserved without losing.