MEDENİ YARGILAMA HUKUKUNDA TANIĞIN E-DURUŞMA İLE DİNLENİLMESİ VE KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI: ALMAN HUKUKUYLA KARŞILAŞTIRMALI BİR DEĞERLENDİRME


SAYGILI B.

Türkiye Barolar Birliği Dergisi, cilt.2022, sa.163, ss.155-189, 2023 (Hakemli Dergi) identifier

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 2022 Sayı: 163
  • Basım Tarihi: 2023
  • Dergi Adı: Türkiye Barolar Birliği Dergisi
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.155-189
  • Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Adresli: Hayır

Özet

7251 sayılı Kanun ile Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nda yapılan değişikliklerden biri olan tarafların birinin talebiyle ses ve görüntü nakli yoluyla duruşma yapılması kapsamında tanığın dinle- nilmesi, HMK m. 149/2 uyarınca mümkündür. Ancak e-duruşma (veya video konferans yoluyla duruşma) uygulaması henüz ne Türk hukuk yargılamasında ne de Alman hukukunda yaygınlaşmıştır. Dolayısıy- la e-duruşmanın yaygınlaşmasının yanı sıra zayıf bir delil olarak ni- telendirilebilecek tanık beyanının da bu yoldan yargılama hukukuna uygun şekilde elde edilebilmesi için, karşılaştırmalı hukuk da dikkate alınarak, gerekli düzenlemelerin yapılması ve teknik altyapının sağ- lanmasının yanı sıra özellikle kişisel verilerin korunması bakımından da kişilere gerekli ve yeterli güvenin verilmesi önem taşımaktadır.
Hearing of a witness via e-hearing is possible accord- ing to Turkish Civil Procedure Code Art. 149 Para. 2, after an amend- ment provided by Code Nr. 7251. However such an opportunity is not widely applied neither in Turkish nor in German civil procedure law currently. Therefore, in order to hear a witness, which can be considered a relatively weak proof, via e-hearing in accordance with civil procedure law, it is essential to make required regulations and provide a technical infrastructure, as well as providing sufficient and essential guarantee on protection of personal data to relevant per- sons.