Effects of different postharvest applications on Red Globe grapes storage


ozkaya o., DÜNDAR ö., ÖZDEMİR A. E., DİLBAZ R.

Alatarım, vol.4, no.2, pp.44-50, 2005 (Peer-Reviewed Journal) identifier

  • Publication Type: Article / Article
  • Volume: 4 Issue: 2
  • Publication Date: 2005
  • Journal Name: Alatarım
  • Journal Indexes: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Page Numbers: pp.44-50
  • Hatay Mustafa Kemal University Affiliated: Yes

Abstract

Red Globe grape variety grown in Tarsus Yenice region and has an increasing trend recently was used in this study as a research material. Bunches were sorted after harvest and divided into for three groups and treated with the following treatments; a) Packaged with 0.05 mm thick plastic film bags and forced air cooled, b) packaged with 0.05 mm thick plastic film bags and sodium metabisulfate paper pads were placed on top of the bunches and forced air cooled, c) Bunches were dipped 35% ethanol solutions + 2% citric acid concentration for one minute, packaged with 0,05 mm thick plastic film bags and forced air cooled. After all these treatments bunches that packed into plastic film bags were arranged in carton boxes and stored at 0 °C, 90-95% RH for 4 months. This research showed that Red Globe grape variety could be stored successfully up to 2 months.
Bu çalışmada deneme materyali olarak, Tarsus-Yenice koşullarında yetiştirilen ülkemiz yeni üzüm çeşitlerinden Red Globe çeşidi Kullanılmıştır. Derimi yapılan üzümlerde ön ayıklamadan hemen sonra, a) 0.05 mm kalınlığında polietilen torbaya alınmış ve zorlanmış hava akımlı önsoğutma uygulanmış, b) 0.05 mm kalınlığında polietilen torbaya alınmış, üzerine sodyum metabisülfıt pedi yerleştirilmiş ve zorlanmış hava akımlı önsoğutma uygulanmış, c) %35'lik etanol + %2'lik sitrik asit çözeltisine 1 dakika daldırılmış, 0.05 mm kalınlığında polietilen torbaya alınmış ve zorlanmış hava akımlı önsoğutma uygulanmış olmak üzere üç farklı uygulama yapılmıştır. Uygulamalardan hemen sonra karton kutulara yerleştirilen üzümler 0 °C, %90-95 oransal nem koşullarında 4 ay muhafaza edilmiştir. Araştırma sonucunda Red Globe üzüm çeşidinin uygulamalarla 2 ay başarılı şekilde muhafaza edilebileceği bulunmuştur.