Çerezlik karpuz genotiplerinin genetik çeşitliliğinin SRAP markırları kullanılarak belirlenmesi


Creative Commons License

COŞKUN Ö. F., TOPRAK S., MAVİ K.

Mustafa Kemal Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, cilt.29, sa.1, ss.29-37, 2024 (Hakemli Dergi) identifier

Özet

Karpuz (Citrullus lanatus L.) dünyada en çok yetiştirilen ve tüketilen sebzelerden biridir. Önemli bir varyasyona sahip olan karpuzun bazı genotipleri, tohum özelliklerinden dolayı çerezlik potansiyele sahiptir. Bu çalışmada, bazı çerezlik karpuz genotipleri arasındaki genetik ilişkinin belirlenmesi amacıyla SRAP (Sequence Related Amplified Polymorphism) markır tekniği kullanılmıştır. Toplam 24 genotipte, toplam 166 bant elde edilmiş ve polimorfizm oranı %97.4 olarak hesaplanmıştır. Kümeleme analizinde dört ana küme ortaya çıkmıştır. 2 ve 7 numaralı genotiplerin diğerlerinden ayrı kümelendiği belirlenmiştir. Structure analizi sonuçları genotiplerin iki alt popülasyondan oluştuğunu ortaya çıkarmıştır. Çerezlik karpuz genotiplerinin SRAP teknikleri ile genetik olarak ayırt edilebileceği sonucuna varılmıştır. Bu çalışma sonuçları çerezlik karpuz çeşit ıslahına yönelik ıslah stratejilerinde kullanılabilir.
The watermelon (Citrullus lanatus L.) is one of the most commonly grown and consumed vegetables in the world. Some genotypes of watermelon, which have significant variations, have a snack potential due to their seed characteristics. In this study, SRAP (Sequence Related Amplified Polymorphism) marker technique was used to determine the genetic relationship between some edible-seeded watermelon genotypes. A total of 166 bands were obtained in 24 genotypes and the polymorphism rate was calculated as 97.4%. Four main clusters were observed in the cluster analysis. It was determined that genotypes 2 and 7 clustered separately from the others. Structure analysis revealed that the genotypes consisted of two subpopulations. It was concluded that the edible-seeded watermelon genotypes can be genetically differentiated by the SRAP techniques. The results of this study can be used in breeding strategies for the improvement of the edible-seeded watermelon cultivars.