Mukiş Krallığı’nın Başkenti Aççana Höyük, Eski Alalah Kenti Çok Yönlü Arkeolojik Araştırmaları: Yeni Sorular, Yeni Sonuçlar


AKAR M., BULU M., INGMAN T., AVŞAR U., YENER K. A.

Arkeoloji ve Sanat, sa.175, ss.17-36, 2024 (Hakemli Dergi) identifier

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: Sayı: 175
  • Basım Tarihi: 2024
  • Dergi Adı: Arkeoloji ve Sanat
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.17-36
  • Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Hatay ilinin Amik Ovası’nda Asi Nehri’nin kenarında yer alan Aççana Höyük, Eski Alalah kentinde son yıllarda yürütülen ve üretim teknolojileri, genom analizleri ve paleoiklim çalışmalarını da içeren çok yönlü araştırmalar, bir Tunç Çağı başkentinin Erken Tunç Çağı’nın sonundan Demir Çağı’na kadar olan sosyal dinamiklerini bütüncül ve uzun süreçte değerlendirmeye imkân tanıyan veri setlerini oluşturmuştur. Bu makalede, yeni arkeolojik araştırmalar ekseninde, Amorit kökenli Yamhad Krallığı’nın çatısı altında yönetimsel bir güce sahip olan kent devleti Alalah’ın ekonomik altyapısını oluşturan zirai faaliyetler, ticaret ağları bağlamında şekillenen teknolojik bilgi aktarımı ve üretim endüstrileri, Orta Tunç Çağı (yak. MÖ 2100-1650) tabakalarından elde edilen sonuçlara bağlı kalınarak aktarılmıştır. Hurri kökenli Mitanni İmparatorluğu himayesi altında Mukiş Krallığı’nın başkenti konumuna ulaşması ve bunun sosyal, ekonomik ve politik yansımaları Geç Tunç I dönemi (yak. MÖ 1650-1400) arkeolojik verisi üzerinden irdelenmiştir. Hitit İmparatorluk politikaları kapsamında bölgenin Güneydoğu Anadolu ve Kuzey Suriye’nin yönetiminde bir askeri tampon bölgeye dönüşmesi süreci ise (yak. MÖ 1400-1200) kentte açığa çıkarılan askeri nitelikli kale yapıları ve Hitit kült nesnelerine bağlı kalınarak sunulmuştur. Bu veri setleri üzerinden mekânsal ve sosyal hafızayı tanımlayan mimari yaklaşımlar, bölgelerarası ilişkiler ekseninde gelişen yerel üretim teknolojileri, çevresel ve iklimsel faktörlerin rolü çerçevesinde uzak ya da kısa mesafe insan hareketliliğinin yarattığı kozmopolit sosyal yapının tarihsel süreçte genel bir değerlendirmesi sunulmuştur.
Recent archaeological research conducted at the site of Tell Atchana, Alalakh, located in the Amuq Valley of Hatay near the main branch of the Orontes River, deals with a wide range of topics, from production technologies to genomic analysis and paleoclimatic research. This multi-directional research has provided datasets to explore the social dynamics of a Bronze Age capital city over the longue duree from the end of the Early Bronze Age to the Iron Age. This article, in light of recent findings, explores the economic prosperity of the site through its agricultural activities, production technologies and transfer of knowledge in relation to its trade network under the management of the Amorite Kingdom of Yamhad in the Middle Bronze Age (ca. 2100-1650). The process of change from a city-state to the Kingdom of Mukish under Mitannian hegemony and its reflection in the social, political and economic setting is explored through Late Bronze I levels (ca. 1650-1400). Its conversion to a military buffer zone during Hittite control of Southeastern Anatolia and Northern Syria witnessed fortress-type military structures and Hittite cult and rituals. An overview of the cosmopolitan social structure of the city is offered through the comprehension of memory building practices in architecture, craft production and short- and long-distance human mobility patterns within the framework of environmental and climatic reconstructions.