Bazı yabancı orjinli kinoa (Chenopodium quinoa Willd.) çeşitlerinde tuz stresinin çimlenme ve erken fide gelişimi üzerine etkisi


Creative Commons License

BEYAZÇİÇEK H., YILMAZ Ş.

Mustafa Kemal Üniversitesi tarım bilimleri dergisi (online), cilt.25, sa.2, ss.159-168, 2020 (Hakemli Dergi) identifier

Özet

Amaç: Bu çalışma ülkemizde tuzluluk problemi olantarım alanları için tuzlu koşullara adapte olabilecekuygun kinoa çeşitlerin belirlenmesi amacı ile 2019 yılındaHatay Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi TarlaBitkileri Bölümü laboratuvarlarında yürütülmüş olup,çalışmada materyal olarak yabancı orjinli 5 adet kinoaçeşidinin tohumu kullanılmıştır.Yöntem ve Bulgular: Araştırma tuz stresine karşıtoleransı belirlemek amacıyla her bir petri kabına 50 adettohum yerleştirilerek yapılmıştır. Deneme, 4 tekkerrürolarak tesadüf parselleri deneme deseninde faktöriyeldüzende 0, 100, 200, 300 ve 400 mM NaClkonsantrasyonları kullanılarak çimlenme kabinindeyürütülmüştür. Araştırmada farklı tuz konsantrasyonseviyelerinde tohumların çimlenme oranları, çimlenmeindeksi, ortalama çimlenme süresi, radikula uzunluğu,plumula uzunluğu ve yaş bitki ağırlığı değerleriincelenmiştir. Araştırmada kullandığımız çeşitler, tuzstresine bağlı olarak farklı tepki göstermiştir. Tuzyoğunluğu arttıkca, çimlenme oranı, çimlenme indeksiradikula uzunluğu, plumula uzunluğu ve yaş bitki ağırlığıazalırken, ortalama çimlenme süresi uzamıştır.Genel Yorum: Araştırma neticesinde 400 mM gibi yüksekbir tuz konsantrasyonu seviyesinde bile çimlenebilen vegelişebilen kinoa çeşitleri olduğu ve kinoanın ülkemizdetuzluluk problemi olan topraklarda tarımı yapılabilecekbir bitki olduğu söylenebilir.Çalışmanın Önemi ve Etkisi: Her geçen yıl ülkemizdetuzluluk problemi olan tarım alanları artmakta olup,tuzluluğa dayanıklı olan kinoa çeşitlerinin farklı tuzyoğunluklarında çimlenme ve gelişme üzerine etkisinibelirleyerek bu alanların değerlendirilmesindekullanılabilecektir.
Aims: This study was carried out in the laboratories of Hatay Mustafa Kemal University, Faculty of Agriculture, Department of Field Crops in 2019 in order to determine the suitability of 5 foreign originated quinoa cultivars that can be adapted to areas with salinity problems. Methods and Results: In order to determine the tolerance to salt stress, 50 seeds were placed in each petri dishes. The research was conducted in a germination cabinet with 4 replications according to the factorial arrangement in completely randomized plot design. In this research, germination rate (GR), germination index (GI), mean germination time (MGT), radicle length (RL) and plumula length (PL) and fresh seedling weight (FSW) values of different salt concentration levels were examined. The used cultivars showed different reactions to salt stress level. As the salt concentration increased, germination rate, germination index, radicle length, plumule length and fresh plant weight decreased while the mean germination time was prolonged. Conclusions: As a result of the research, it was found that there were cultivars of quinoa that can germinate and develop even at a high salt concentration such as 400 mM and that can be cultivated even in soils with salinity problems. Significance and Impact of the Study: Every year, agricultural areas with salinity problems are increasing in many part of the world as in Turkey. Determining quinoa cultivars which are tolerant to different level of salinity in terms of germination and development can provide valuable information for evaluation of arable lands which has salinity problem.