Alatarım, cilt.23, sa.2, ss.62-75, 2024 (Hakemli Dergi)
Bu çalışmanın amacı, mumlamanın buruk ‘Hachiya’ Trabzon hurması çeşidinin soğukta muhafazasında meyve kalitesine etkilerinin saptanmasıdır. Meyve et rengi kararlı ve buruk ‘Hachiya’ Trabzon hurması meyveleri materyal olarak kullanılmıştır. Tam çiçeklenmeden itibaren geçen süre (TÇS)’ye göre (TÇS 185. günde) derilen meyveler soğuk hava deposunda 4 ay süreyle 0 C’de ve %85‒90 oransal nemde depolanmış ve raf ömrü içinde meyveler 7 gün 20 °C’de %70‒75 oransal nemde tutulmuştur. Muhafaza ve raf ömründe ağırlık kayıpları, görünüş, tat, fungal bozulmalar, meyve eti sertliği ve kabuk rengi, kaliks kuruması, C vitamini ve toplam tanen miktarları, fizyolojik bozulmalar, pH, suda çözünebilir toplam kuru madde (SÇKM) ve titre edilebilir asit (TEA) miktarları ve şekerler (fruktoz, glikoz ve sakaroz) incelenmiştir. Bulgularımıza göre, mumlama yapılan ‘Hachiya’ Trabzon hurması meyvelerinde ağırlık kaybı daha düşük, görünüş puanları ve SÇKM miktarı daha yüksek bulunmuştur. ‘Hachiya’ Trabzon hurmasında hakim şekerler fruktoz ve glikoz olmuştur. Depolama sırasında 0 C’de ve %85‒90 oransal nemde kontrol meyvelerinin 2 ay ve mumlanan meyvelerin 3 ay muhafaza edilebileceği belirlenmiştir.
Anahtar Kelimeler: Trabzon hurması, ‘Hachiya’, mumlama, soğukta muhafaza, raf ömrü, kalite.
This study aimed to determine the changes in fruit quality of waxed astringent ‘Hachiya’ persimmon variety during the cold storage. Fruits of ‘Hachiya’ persimmon variety which is pollination-constant astringent (PCA) were used as material. Fruits were be harvested according to the after full bloom (DAFB 185 th day) and were be stored at 0 C and 85‒90% relative humidity for 4 months in cold stores and fruits were be kept at 20 ºC and 70‒75% relative humidity for 7 days. The weight loss, appearance, taste, incidence of fungal decay, fruit flesh firmness, fruit peel color, calyx drying, vitamin C and Total tannin contents, incidence of physiological disorders, juice pH value, total soluble solids (TSS), titratable acidity (TA) and sugars (fructose, glucose and sucrose) were be determined during storage and shelf life. According to the results, waxed 'Hachiya' persimmon fruits were found to have lower weight loss, higher appearance scores and higher TSS content. The dominant sugars in 'Hachiya' persimmon were fructose and glucose. It was determined that control fruits could be stored for 2 months and waxed fruits could be stored for 3 months at 0 ºC and 85‒90% relative humidity during storage.
Keywords: Persimmon, ‘Hachiya’, waxing, cold storage, shelf life, quality.