Yeni Nesil Gübre Uygulamasının Nova Mandarin Çeşidinin Soğukta Muhafazası Üzerine Etkisi


Karaşahin D. Z., ünlü m., Kafa G., POLATÖZ S., UYSAL O., Karataş N., ...Daha Fazla

Alatarım, cilt.22, sa.1, ss.18-26, 2023 (Hakemli Dergi) identifier

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 22 Sayı: 1
  • Basım Tarihi: 2023
  • Dergi Adı: Alatarım
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.18-26
  • Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü’nde yürütülen bu çalışma, yeni nesil gübre uygulamalarının Nova mandarin çeşidinin soğukta muhafazası üzerine etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Yeni nesil gübre uygulaması yapılan ve meyve kabuğunun %75’inin sarı-turuncuya döndüğü dönemde hasat edilen Nova mandarin meyveleri, 4 (±0,5) °C’de ve %85-90 oransal nemde 15 günde bir analizleri yapılmak üzere 75 gün süreyle muhafaza edilmişlerdir. Muhafaza sırasında meyvelerde meydana gelen fiziksel ve kimyasal değişimler (ağırlık kayıpları, suda çözünür kuru madde miktarı, pH, titre edilebilir asitlik, meyve kabuk rengi (L*, eChroma ve hue değeri), usare) ile fungal nedenli bozulmalar incelenmiştir. Elde edilen bulgulara göre, Nova mandarin çeşidinin soğukta muhafazası sırasında, kontrol grubu meyve örnekleri ile yeni nesil gübre uygulaması yapılan meyve örnekleri arasında belirgin bir farkın olmadığı saptanmıştır.
This study, carried out in Alata Horticultural Research Institute, was carried out to determine the effect of new generation fertilizer applications on cold storage of Nova mandarin cultivar. Nova mandarin fruits, where new generation fertilizers are applied and harvested in the period when 75% of the fruit peel turns yellow-orange, were stored 75 days for an analysis to be made every 15 days at 4 (±0,5) °C and 85-90% relative humidity. Physical and chemical changes (weight losses, total soluble solids, pH, titratable acidity, fruit skin color (L *, eChroma and hue value), amount of juice), and fungal disorders were determined during storage. According to the findings, it was determined that there was no significant difference between the control group fruit samples and the fruit samples with new generation fertilizer application during the cold storage of the Nova mandarin variety.