Bazı Ceviz Çeşitlerinde Meyve ve Kimyasal Özelliklerin Ekolojilere Göre Değişimi


Creative Commons License

BAYAZIT S., ÇALIŞKAN O., SÜTYEMEZ M.

Manas Journal of Agriculture Veterinary and Life Sciences, cilt.14, sa.1, ss.71-81, 2024 (Hakemli Dergi) identifier

Özet

Ceviz (Juglans regia L.), dünyada en çok üretilen ve tüketilen sert kabuklu meyve türlerinden biridir. Önemli miktarlarda protein, yağ ve yağ asiti içeriği tüketimini artırmaktadır. Verim, meyvenin fiziksel ve kimyasal özellikleri çeşidin genetik yapısına bağlı olmakla birlikle çevre koşullarından da önemli ölçüde etkilenmektedir. Bu araştırmada 5 ceviz çeşidinde meyve özelliklerinin ekolojilere göre değişimi saptanmıştır. Ortalama meyve ağırlığı en yüksek 77H1 genotipinden (15.84 g), en düşük Tokat 1 çeşidinden (8.78 g) elde edilmiştir. Kabuklu meyve özellikleri ekolojilere göre değişim göstermiş olup, Hatay ve Yalova illerinde en yüksek meyve ağırlığı 77H1 genotipinden (17.89 g; 16.83 g), Kahramanmaraş ilinde ise KR2 (17.60 g) ve Şen 1 (16.67 g) çeşitlerinden elde edilmiştir. Kabuklu ve iç ceviz ağırlığı (14.31 g ve 7.20 g), iç oranı (%51.18), meyve eni, boyu ve yükseklik değerleri Hatay ilinde yüksek bulunurken, bu ilde iç ceviz renklerinin daha koyu olduğu belirlenmiştir. Yağ oranı Kahramanmaraş ve Yalova illerinde (%60.72 ve %61.77) yüksek olurken, ceviz çeşitlerinin protein içeriği Hatay ve Yalova illerinde (%18.33 ve %16.79) yüksek bulunmuştur. Palmitik, Stearik ve Limolenik yağ asitleri Kahramanmaraş ilinde yüksek olurken, Yalova ilinde Linoleik, Hatay ilinde ise Oleic asit oranı yüksek olmuştur. Yağ oranı Kahramamaraş ve Yalova illerinde (%60.72 ve %61.77) yüksek olurken, ceviz çeşitlerinin protein içeriği Hatay ve Yalova illerinde (%18.33 ve %16.79) yüksek olmuştur. Palmitik, Stearik ve Limolenik yağ asitleri Kahramanmaraş ilinde yüksek olurken, Yalova ilinde Linoleik, Hatay ilinde de Oleic asit oranı yüksek olmuştur.
Walnut (Juglans regia L.) is one of the most produced and consumed hard-shelled fruit species in the world. Significant amounts of protein, fat and fatty acid content increase its consumption. Yield, physical and chemical properties of the fruit depend on the genetic structure of the variety and are also significantly affected by environmental conditions. In this study, it was determined that the fruit and chemical content of 5 walnut cultivars grown in different ecologies changed according to different ecologies. The aveage fruit weight showed the genetic characteristics of the cultivars, the highest fruit weight was added from the 77H1 gemotype (15.84 g) and the lowest from the Tokat 1 cultivar (8.78 g). Fruit characteristics also changed according to ecology, the highest fruit weight was obtained from 77H1 genotype (17.89g; 16.83 g) in Hatay and Yalova provinces, and from KR2 (17.60 g) and Şen 1 (16.67 g) varieties in Kahramanmaraş. While the weight of shelled fruit and kernel (14.31 g and 7.20 g), kernel ratio (51.18%), nut width, length and height values were higher in Hatay, it was determined that the color of kernels was darker in Hatay province. Fat content was high in Kahramamaras and Yalova (60.72% and 61.77%), protein content was high in Hatay and Yalova (18.33% and 16.79%). While Palmitic, Stearic and Limolenic fatty acids were high in Kahramanmaraş, Linoleic acid was high in Yalova and Oleic acid was high in Hatay.