Hayvansal Gıdalardaki Antibiyotik Kalıntılarının İncelenmesi


Creative Commons License

Sungur Ş., Karaja K., Önel S. E., Köroğlu M.

ULUSLARARASI KATILIMLI 11. ULUSAL ANALİTİK KİMYA KONGRESİ, Tunceli, Türkiye, 15 - 17 Mayıs 2025, ss.120, (Özet Bildiri)

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Tunceli
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.120
  • Açık Arşiv Koleksiyonu: AVESİS Açık Erişim Koleksiyonu
  • Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Hayvansal Gıdalardaki Antibiyotik Kalıntılarının İncelenmesi

Hayvansal gıdalardaki antibiyotik kalıntılarının saptanması ile ilgili gerek yurt dışında gerekse ülkemizde yapılan çok sayıda çalışma bulunmakla birlikte, Hatay bölgesinde yapılmış herhangi bir çalışma bulunmamaktadır1,2. Bu çalışma kapsamında, Hatay’da markasız olarak satılan et, tavuk, süt ve yumurta gibi hayvansal ürünlerde 14 çeşit antibiyotik (ampisilin, amoksisilin, demeklosiklin, doksisiklin, enrofloksasin, klortetrasiklin, novobiosin, oksitetrasiklin, penisilin G, streptomisin, sülfadimetoksin, sülfametazin, tetrasiklin, tilosin) kalıntısının varlığı HPLC aracılığıyla incelenmiştir. Toplam antibiyotik konsantrasyonları tavuk eti örneklerinde 0.257 ile 0.891 mg kg-1 arasında, koyun eti örneklerinde 0.357 ile 0.971 mg kg-1 arasında, dana eti örneklerinde 0.077 ile 0.218 mg kg-1 arasında, süt örneklerinde 0.591 ile 1.985 mg L-1 arasında ve yumurta örneklerinde 0.006 ile 1.605 mg kg-1 arasında tespit edilmiştir. İncelenen hayvansal gıda örneklerinin hiç birisinde doksisiklin, novobiosin, streptomisin ve tilosine rastlanmamıştır. İncelenen örneklerin tamamında antibiyotik kalıntıları saptanmıştır. Sonuç olarak, günümüzde her ne kadar hayvanlarda antibiyotik kullanımı ile ilgili bir bilinç oluşturulmuş, çıkarılan yönetmeliklerle birtakım kısıtlamalar getirilmiş ve markalı ürünler bazında denetlemeler gerçekleştiriliyorsa da, ülkemizin her bölgesinde markasız yerel ürünler de sıkça kullanılmakta hatta bazen daha da fazla tercih edilmektedir. Bu yüzden, üreticilerin bilinçlendirilmesi, gerekli eğitimlerin verilmesi ve markasız ürünlerin de denetlenmesi insan sağlığı açısından büyük önem taşımaktadır.

Anahtar Sözcükler: Antibiyotik, Kalıntı, Hayvansal ürünler, Hatay, HPLC.

Kaynaklar

1.Arslanbaş, E. (2018). Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 15(3):247-252.

2.Huong-Anh, N.T., Van Chinh, D., Tuyet-Hanh, T.T. (2020). Asia-Pacific Journal of Public Health, 32(2-3):126-132.