ARAŞTIRMALAR IŞIĞINDA YÖNETİMDE GÜNCEL KONULAR, Reyhanoğlu,Metin, Editör, NOBEL AKADEMİK YAYINCILIK, Ankara, ss.321-335, 2018
2000’li yılların başlarında küresel ölçekte faaliyet gösteren şirketlerde (Enron, Worldcom, Parmalat vd.) yaşanan finansal krizlerin nedenleri arasında söz konusu şirketlerin kontrol ve denetim yapılarındaki başarısızlıklarla birlikte kurumsal kültürün zayıf olması gösterilebilir.
Örgüt kültürü, genel olarak bir kurum içerisindeki tüm iş süreçlerinin gerçekleştirilmesine temel oluşturan davranış kalıpları olarak ifade edilebilir. Örgüt kültürü, bir kurumun her kademesindeki çalışanının paylaştığı etik ilkeleri, ahlaki değerleri, davranış normlarını, prensip ve kurallar gibi bir çok unsuru içeren bir kavramdır. Güçlü bir örgüt kültürü kurum çalışanlarının kurumsal amaçlar doğrultusunda davranmasını kolaylaştıracaktır.
İç denetim, kurum içerindeki kontrol, risk ve yönetişim süreçlerini değerlendiren söz konusu süreçleri geliştirmek suretiyle kurumun amaçlarına ulaşmasına yardımcı olan bir denetim türüdür. İç denetimin temel amacı kurum faaliyetlerinin etkili ve verimli bir şekilde gerçekleşmesine yardımcı olmaktır.
Kurum içerisinde gerçekleştirilen iç denetim faaliyeti ile örgüt kültürü arasında yakın bir ilişki olduğu düşünülmektedir. Bu ilişkinin temelini etik ilkeler, yazılı politika ve prosedür gibi örgüt kültürünün temel öğelerinin kurum çalışanların davranış ve tutumlarına yansıyıp yansımadığının değerlendirilmesi ihtiyacı oluşturmaktadır. Söz konusu örgütü kültürü unsurlarının çalışanların davranış ve tutumlara yansıtılmasındaki en önemli unsur iç denetimdir. Ayrıca iç denetimin, kurum içerisinde çalışanlarının görev ve sorumluluklarını yerine getirdiği kontrol ortamını (çevresini) değerlendirmesi aynı zamanda örgüt kültürünün kurum içerisindeki işlerliğinin değerlendirilmesidir (Bircan, 2018, ss. 175-190).
Çalışmanın amacı, örgüt kültürü ile iç denetim arasındaki ilişkinin ve bu ilişkideki ana dinamiklerin varlığının tespit edilmesidir. Bu tespit, 1992 yılında kurulmasına rağmen Üniversitelerarası sıralamada hızlı şekilde ön sıralara çıkan Sakarya Üniversitesi örneği incelenmiştir. Sakarya Üniversitesi hâlihazırdaki birçok üniversiteden önce çeşitli kuruluşlara akredite olarak uluslararası olmaya çalışmıştır.
Bu amaçla nicel ve nitel olmak üzere iki aşamalı yöntem izlenmiştir. Nicel aşamada örgüt kültürünün tespitine yönelik anket tekniği uygulanırken, nitel aşamada da tespit edilen bu örgüt kültürünün varlığı teyit edilmiştir. İkinci aşamada ise üst yöneticilerle yapılan derinlemesine mülakatlar yoluyla iç denetim ile örgüt kültürü ilişkisi keşfedilmeye çalışılmıştır.