Objective: In this study, it was aimed to investigate
some properties of feeds used in establishments with 20 heads and
more dairy cattle in Elazığ. Material and Methods: In the records of
the Elazığ Breeding Cattle Breeders Association, the total number of
establishments with 20 heads and more over dairy cows in Elazığ is
60. All sixty enterprises were contacted and 40 enterprises agreed to
face to face. This volume is above the volume determined in the
method of determining the minimum sample volume with 10% error
margin. They were interviewed with the individuals responsible for
the feeds and nutrition of dairy cows face-to-face in the visited establishments.
In these interviews, information about feeds given to
animals was collected, feed samples were taken and chemical and
physical analyzes were made. Results: In the summer straw in 95%,
dry alfalfa in 72.5%, dry vetch in 27.5%, corn silage in 35%, factory
mixed (milk) feed in 75%, broken or crushed barley and wheat in
75%, bran in 60.00% of farms participated in the ration. In the winter
months, there was no change in the use of straw a comparing to the
summer months. The rate of operation using dry alfalfa and dry vetch
decreased. The number of farms using corn silage, factory mixed
(milk) feeds, barley and bran increased. Alfalfa (6.41-59.31%) and
straw (8.91-53.90%) showed the highest fluctuation in the minimum
and maximum addition rates of the feeds to rations. Particle sizes of
the most commonly used roughages were >0.5 -<0.3 cm in straw, >1
and >0.5 cm in silage and >5 cm in dry alfalfa and dry vetch. There
was not detected statistically significant difference between the laboratory
analysis results of the factory mixed feeds and the label information
(p>0.05). Conclusion: As a result, it was found that alfalfa,
vetch, corn silage and factory mixed feed were widely used in dairy
cow farms besides straw. It can be said that the physical forms of the
feeds given to dairy cows in Elazığ dairy farms are suitable. In addition,
according to the results of the study, it is thought that the label
information in the factory mixed feeds are reliable and these data can
be easily used in dairy cow feeding.
Amaç: Bu çalışmada, Elazığ’da 20 baş ve daha fazla süt ineğine
sahip olan işletmelerde kullanılan yemlerin bazı özelliklerinin araştırılması
amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: Elazığ Damızlık Sığır Yetiştiricileri
Birliği kayıtlarında Elazığ’da 20 baş ve üzeri süt ineğine
sahip toplam işletme sayısı 60 adettir. Altmış işletmenin tamamıyla iletişime
geçilmiş ve 40 işletme yüz yüze görüşmeyi kabul etmiştir. Bu
hacim ise %10 hata payı ile minimal örnek hacmi belirleme yönteminde
belirlenen hacmin üzerindedir. Ziyaret edilen işletmelerde süt ineklerinin
yem ve beslemesinden sorumlu kişilerle yüz yüze görüşülmüştür.
Bu görüşmelerde hayvanlara verilen yemlere ilişkin bilgiler toplanmış,
yem örnekleri alınmış, kimyasal ve fiziksel analizler yapılmıştır. Bulgular:
Yaz aylarında rasyona işletmelerin %95’inde saman, %72,5’inde
yonca kuru otu, %27,5’inde fiğ kuru otu, %35’inde mısır silajı,
%75’inde fabrika karma (süt) yemi, %75’inde kırılmış veya ezilmiş
arpa ve buğday, %60,00’ında kepek katılmıştır. Kış aylarında ise yaz
aylarına göre saman kullanımında bir değişiklik olmamıştır. Yonca
kuru otu ve fiğ kuru otu kullanan işletme oranı düşmüştür. Mısır silajı,
fabrika karma (süt) yemi, arpa ve kepek kullanan işletme sayısı artmıştır.
Rasyonlara yemlerin en az ve en çok katılma oranlarında en fazla
dalgalanmayı yonca (%6,41-59,31) ve saman (%8,91-53,90) göstermiştir.
İşletmelerde en fazla kullanılan kaba yemlerin parçacık boyutları
samanlarda >0,5-<0,3 cm arasında, silajlarda >1 ve >0,5 cm, yonca
ve fiğ kuru otlarında ise >5 cm olarak toplanmıştır. Fabrika karma (süt)
yemlerinin laboratuvar analiz sonuçları ile etiket bilgileri arasında istatistiksel
olarak önemli bir fark tespit edilmemiştir (p>0,05). Sonuç: Süt
ineği işletmelerinde, samanın yanında yonca, fiğ, mısır silajı ve fabrika
karma yeminin yaygın olarak kullanıldığı saptanmıştır. Elazığ süt ineği
işletmelerinde süt ineklerine verilen yemlerin fiziksel formlarının
uygun olduğu söylenebilir. Ayrıca çalışma sonuçlarına göre fabrika
karma yemlerindeki etiket bilgilerinin genellikle güvenilir olduğu, bu
verilerin süt ineği beslemesinde rahatlıkla kullanılabileceği düşünülmektedir.