Bu çalışmada Doğu Karadeniz bölgesi hamsilerinin avlama mevsimi süresince besin bileşenleri ve yağ asitleri komposizyonundaki aylık değişim incelenmesi amaçlanmıştır. Hamsilerin nem oranı ekim ayında en düşük (%64,93) iken nisan ayında ise en yüksek seviyeyede (%74,32) olduğu hesaplanmıştır (P<0,05). Buna bağlı olarak tüm aylardaki yağ seviyeleri ve aralık ve nisan aylarındaki kül miktarlarındaki değişim istatistiksel açıdan önemli bulunmuştur. İlaveten, avlanma mevsimi süresince doymuş yağ asitlerinden (SFA) C16:0, C14:0 ve C18:0, tekli doymamış yağ asitlerinden (MUFA) C18:1n9 ve çoklu doymamış yağ asitlerinden (PUFA) C22:6n-3 (DHA, dekosahekzanoik asit) ve C20:5n-3 (EPA, eikosapentanoik asit) en yüksek oranlarda bulunmuşlardır. Avlama mevsimi boyunca, ortalama omega–3 ve omega–6 değerleri sırası ile %30,33 ve %4,43 olarak hesaplanmıştır. EPA seviyesinde tedrici olarak bir azalma meydana gelirken, DHA seviyesinde ise ekim ayından nisan ayına kadar bir artış gözlenmiştir. Yağ asitlerinde av mevsimi boyunca yağ assitlerinde özellikle de DHA oranında belirgin bir şekilde bir değişimin olduğu gözlemlenmiştir.
Monthly changes in proximate and fatty acid compositions of Black Sea anchovy were searched during catching seasons in this study. Moisture content of anchovy was at the lowest level (64.93%) in October, whereas it reached the maximum level in April (74.32%). In contrary to moisture, lipid level was at maximum level (16.32%) at the beginning and gradually declined (7.9%) towards the end of fishing season. Significant differences in lipid levels of anchovy was observed in all sampling months, whereas its ash content was differed significantly (P<0.05) only in December and April. In addition, the levels of C16:0, C14:0 and C18:0 in saturated fatty acids (SFA), C18:1n9 in monounsaturated fatty acids (MUFA) and C22:6n-3 (docosahexaenoic acid, DHA) and C20:5n-3 (eicosapentaenoic acid, EPA) in polyunsaturated fatty acids (PUFA) was the predominant fatty acids. EPA level gradually declined, while DHA increased from October to April. Furthermore, the average levels of n3 and n6 were found to be 30.33% and 4.43%, respectively. Significant changes were observed in fatty acid composition, particularly in DHA, of anchovy during the fishing season.