‘Kütdiken’ Limon Çeşidinin Doğal Soğutmalı Depoda Muhafazasına Bazı Uygulama ve Paketlemelerin Etkileri


Creative Commons License

Karaşahin Z., Özdemir A. E.

Alatarım, cilt.24, sa.Özel, ss.139-148, 2025 (Hakemli Dergi)

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 24 Sayı: Özel
  • Basım Tarihi: 2025
  • Dergi Adı: Alatarım
  • Derginin Tarandığı İndeksler: CAB Abstracts, TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.139-148
  • Açık Arşiv Koleksiyonu: AVESİS Açık Erişim Koleksiyonu
  • Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Adresli: Hayır

Özet

Bu çalışmanın amacı, ‘Kütdiken’ limon çeşidinin doğal soğutmalı depoda muhafazası ve raf ömrü özelliklerine dökme ve hutbak kağıtlara sarılı olarak fungusitli ve fungusitsiz paketlemenin etkilerini belirlemektir. 2019 ve 2020 yıllarında yürütülen çalışmada, derimi yapılan limon meyveleri, fungusitli dökme, fungusitli sarılı, fungusitsiz dökme ve fungusitsiz sarılı uygulamalardan sonra Mersin ili Erdemli ilçesi Küçükfındık yaylasında bir üreticiye ait doğal soğutmalı depoda aralık ayı başından ağustos ayına kadar muhafazaya alınmıştır. Muhafazaya alınan limon meyvelerinin raf ömrünü belirlemek için meyveler 20 °C’de %70 oransal nemde 7 gün bekletilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, muhafaza süresince, ağırlık kayıpları, fungal bozulma, fizyolojik bozulma, meyve kabuk rengi L* değeri, usare miktarı, pH değeri, suda çözünür kuru madde (SÇKM) ve C vitamini miktarında artış; görünüş (1: en kötü. 5: en iyi), meyve kabuk rengi h° değeri, yeşil kapsüllü meyve oranı ve titre edilebilir asit (TA) miktarında azalma saptanmıştır. Raf ömrü süresince, ağırlık kaybı, usare miktarı, pH değeri, SÇKM ve C vitamini miktarında artış, görünüş, meyve kabuk rengi L* ve h° değerleri, yeşil kapsüllü meyve oranı ve TA miktarında azalma saptanmıştır. Raf ömrü süresince meyvelerde fungal ve fizyolojik bozulmaya rastlanmamıştır. Sonuç olarak, ‘Kütdiken’ limon çeşidi meyvelerinin doğal soğutmalı depolarda tüm uygulamalarda kalitelerini koruyarak 4 ay süreyle başarılı olarak depolanabileceği belirlenmiştir. Bununla birlikte, fiyatların çok iyi olduğu dönemlerde 5. aya kadar da depolamaya devam edilebilir.


 The aim of this study is to determine the effects of packaging with and without fungicide, within bulk or hutbak papers on the storage and shelf-life characteristics of the ‘Kütdiken’ lemon variety in common storage. Lemon fruits harvested in the 2019 and 2020 harvest years and were stored, after fungicide bulk, fungicide wrapped, fungicide-free bulk and fungicide-free wrapped applications, in a natural storage belonging to a producer in the Küçükfındık plateau of Erdemli district of Mersin province, from the beginning of December to August. In order to determine the shelf life lemons were kept at 20 °C at 70% relative humidity conditions for 7 days. According to the results of the research, during storage, weight loss, fungal and physiological disorder, fruit skin color L* value, juice amount, pH value, total soluble solids (TSS) and vitamin C contents increased, appearance value (1: worst. 5: best), fruit skin color h° value, green bottom fruit ratio and titratable acid (TA) amount decreased. During the shelf life, weight loss, pH value, SS, vitamin C amount increased, appearance value, fruit skin color L* and h° values, green capsule fruit rate, juice amount, TA content decreased. Fungal or physiological disorders was not detected during shelf life. As a result, it was determined that ‘Kütdiken’ lemon variety fruits can be stored successfully for 4 months in common storage while preserving their quality all treatments. However, in periods when prices are very good, storage can continue for up to 5 months.