Hatay’da Yetişen Verbascum tripolitanum’un Bazı Kimyasal ve Biyolojik Özellikleri


Creative Commons License

Danahaliloğlu H., tekeli y., Güzel Y.

Commagene Journal of Biology, cilt.3, sa.2, ss.79-82, 2019 (Scopus) identifier identifier

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 3 Sayı: 2
  • Basım Tarihi: 2019
  • Doi Numarası: 10.31594/commagene.598450
  • Dergi Adı: Commagene Journal of Biology
  • Derginin Tarandığı İndeksler: Scopus, TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.79-82
  • Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Bu çalışmada, Hatay bölgesinde yetişen Verbascum tripolitanum’un antioksidan ve antimikrobiyal özellikleri, yağ asitleriiçeriği belirlenmiştir. Toplam fenolik madde miktarı Folin-Ciocaltaeu yöntemi ile tayin edilmiştir. Antioksidan aktivite DPPHserbest radikal süpürme yöntemi, Fe+3 indirgeme metodu (FRAP), bakır iyonu indirgeme metodu (CUPRAC), ve β-karotenlinoleik asit emülsiyon yöntemleri ile test edilmiştir. V. tripolitanum’un antimikrobiyal etkisi 2 gram pozitif bakteri(Staphylococcus aureus, metisiline dirençli S. aureus), 2 gram negatif bakteri (Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli) ve 1 maya türüne (Candida albicans) karşı mikrodilüsyon broth metodu ile analiz edilmiştir. Yağ asitleri analizi için GC-FID kullanılmıştır.
In this study, antioxidant and antimicrobial properties and fatty acid compositions of Verbascum tripolitanum were determined. Total phenolic contents were determined by Folin-Ciocaltaeu method. Antioxidant activity was tested with DPPH free radical scavenging assay, ferric ion reducing power (FRAP), cupric reducing antioxidant capacity (CUPRAC), and βcarotene-linoleic acid emulsion method. The antimicrobial effects of the V. tripolitanum were tested by the microdilution broth method against two gram-positive bacterias (Staphylococcus aureus, Methicillin-resistant S. aureus), two gram-negative bacterias (Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli), and one kind of yeast (Candida albicans). The fatty acid compositions were determined by GC-FID