Yumurta Tavukçuluğu İşletmeleri: Hatay İli Örneği


Çimrin T., PARLAKAY O., COPUR AKPINAR G., TAPKI N., YILDIRIM H.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi, cilt.22, sa.5, ss.787-793, 2019 (Hakemli Dergi) identifier

Özet

Bu çalışma ile Hatay ilinde yumurta tavukçuluğunun durumuincelenmiştir. Çalışmanın ana materyalini Hatay ilinde üretimyapan 23 yumurta tavukçuluğu işletmesinden tam sayımyöntemiyle yüz yüze yapılan anketlerle elde edilen verileroluşturmuştur. Elde edilen bulgulardan, üreticilerin yaş ortalaması44 yıl olup, %75’inden fazlasının 1-5 yıl arası deneyime sahip olduğubelirlenmiştir. İşletmelerin kurulu kapasite ortalaması 4627 adetolup, yaklaşık yarısı (%47.83) işletme kapasitesinin tamamınıkullanmaktadır. Ayrıca işletmelerin %73.91’i tek bir kümestenoluşmakta ve %86.96’sı kullandığı yemi satın alarak üretimyapmaktadır. İşletmelerin yarısından fazlası işgücü ihtiyacınıişletme dışından karşılamaktadır. İşletmecilerin 2/3’si kullandığıyarkaları il dışından temin ederken, yarısından fazlası yerli genotipolan Atak-S ırkını tercih etmektedir. Kalifiye işçi yetersizliği, yemve yem hammadde fiyatlarının yüksek olması, yumurta satışfiyatlarının düşük olması, fiyat istikrarsızlığı, yarka temin etmegüçlüğü ve üreticiler arasında birlik olmaması bölgedekiişletmelerin temel sorunlarıdır. Bu sorunları çözmek içinyetiştiricilerin yem, yarka ve pazarlamaya yönelik sorunları elealması gerekmektedir.
In this study, the status of egg poultry in Hatay province was investigated. The main material of the study was the data obtained from face-to-face questionnaires by the full counting method from the 23 poultry enterprises producing eggs in Hatay province. The data obtained indicated that the average age of the producers was 44 years. It has been determined that more than 75% of producers have 1-5 years of experience. The installed capacity average of the businesses was 4627. Also, it was determined that approximately half of the enterprises were using the total production capacity. In addition, 73.91% of the enterprises with a single coop and 86.96% of the feed was used by purchasing. More than half of the enterprises provide labor permanently. While the layers used are supplied from out of the Hatay Province, more than half of them use Atak-S, which are native genotypes. Two-thirds of the enterprises that are preparing their own rations were continuing their production by receiving external technical support for preparing rations. The main problems of the enterprises in the region were the lack of qualified workers, the high feed and feedstock prices, the low and unstable egg sales prices and the difficulty in obtaining the pullet. In order to solve these problems, it is necessary to raise the awareness of farmers about feed, pullet and marketing.