Bu araştırmada, Hatay bölgesi, Antakya merkezden alınan 50 adet karma yem ve yem hammaddesinin toplam bakteri ve mantar sayılarının tespit edilerek, mikrobiyolojik kalitelerinin belirlenmesi amaçlandı. Aynı örneklerde, klasik izolasyon ve identifikasyon yöntemleri ile Salmonella spp., diğer bakteri ve mantar spp. izolasyonu ve identifikasyonu yapıldı, incelenen örneklerin % 46'sında Bacillus spp., % 36'sında Pseudomonas spp., % 34'ünde Staphylococcus spp., % 32'sinde Enterobacter spp., %30'unda Micrococcus spp., %24'ünde Streptococcus spp., % 14'ünde Actinobacillus spp., % 14'ünde Klebsiella spp., % 12'sinde E.coli, % 8'inde Proteus spp., % 2'sinde Penicillium spp. izole edilirken, Salmonella izolasyonu yapılamadı. Örneklerin % 72'sinde Penicillium spp., % 54'sinde Aspergillus spp., % 34'ünde Fusarium spp. ve % 28'inde Mucor spp. tespit edildi. Araştırmanın sonunda, bir yemin kalitesinin belirlenmesinde organoleptik, mikroskobik ve kimyasal analizi yanında mikrobiyolojik analizinin de önem taşıdığı, yem kalitesi kavramı içinde mikrobiyolojik kalitenin de yaygınlaştırılıp, uygulamaya geçirilmesi gerektiği sonucuna varıldı.
This study was carried out to determine the microbiological quality of 50 mixed feeds and feedstuffs samples by examining the total counts of bacteria and fungi obtained from Hatay, Antakya. It was also studied that the isolation and identification of Salmonella spp. and other bacteria and fungi spp. in the same samples. Isolated microorganisms were found to be as 46 % Bacillus spp., 36 % Pseudomonas spp., (34 % Staphylococcus spp., 32 % Enterobâcter spp., 30 % Micrococcus spp., 24 % Streptococcus spp., 14 % Actinobacillus spp., 14 % Klebsiella spp., 12 % Ecoli, 8 % Proteus spp., 2 % Penicillium spp. in the analysed feed samples. No Salmonella spp. was isolated in the examined samples. In the same collected samples, % 72 Penicillium spp., % 54 Aspergillus spp., % 34 Fusarium spp. and % 28 /Wucor spp. were isolated and identified. At the end of this study, it was concluded that the microbiological analysis is important as much as chemical, microscopic and sensory analysis of feeds for determining the feed quality and the microbiological quality of feed has to be involved in "feed quality concept" and put into the practice.