Sosyal Bilimlerde Güncel Veriler


Creative Commons License

Kalaycı İ. (Editör)

Duvar Yayınları, İzmir, 2024

  • Yayın Türü: Kitap / Araştırma Kitabı
  • Basım Tarihi: 2024
  • Yayınevi: Duvar Yayınları
  • Basıldığı Şehir: İzmir
  • Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Sosyal bilimler insanın ilişki içerisinde olduğu her şeyle arasında gerçekleşen etkileşimi irdeleyen, bu ilişkiler yumağını incelerken teması insan olan, bireysel ve toplumsal olarak insan faaliyetlerini ele alan akademik bir disiplindir. Bu disiplinin mensupları kâinatın bir parçası belki de öznesi sayılabilecek olan insanı ve insan faaliyetlerini irdelerken gerek nitel gerekse nicel bilimsel yöntemleri aktif bir şekilde kullanır. İnsanoğlunun geçmişi ile ilgilenen tarih, hayatını sürdürdüğü çevre ile ilgili verileri ortaya koyan coğrafya, fiziki ve kültürel durumunu araştıran antropoloji sosyal bilimlerin alt dallarıdır. Bu sebepten ötürü elinizdeki bu çalışma sosyal bilimlerin alt dalları olan bu üç disiplinle ilgili değerli verilerin bir araya getirilmesiyle vücut bulmuştur. Türkiye’nin farklı bölgelerinden kıymetli araştırmacıların kalemlerinden çıkan çalışmaların okuyucuların bilgi dağarcığını genişleteceğini

düşünmekteyiz.

Bu kitap 10 bölümden oluşmaktadır. Sosyal ve Beşeri Bilimler ile bunların hemhal oldukları ilahiyat ve eğitim temel alanlarından özgün çalışmalar bulunmaktadır. Kitaptaki her bir bölüm “turnitin” benzerlik tarama programlarından geçirilerek çıkan sonuç raporları % 20’nin altında olanlar yayınlanmaya değer bulunmuştur. Yazılarda APA 7 yazım kuralları uygulanmıştır. Bu bağlamda; 40 kelimeyi geçmeyen doğrudan alıntılar biçimsel herhangi bir uygulama yapılmadan sadece çift tırnak içerisinde verilmiştir. 40 kelimeyi aşan doğrudan alıntılarda (blok alıntılarda); alıntılanan metin çift tırnak içerisinde yeni bir satırdan başlatılmış, yazının puntosu ana metinden 1 punto daha küçültülerek ve sağ-sol taraflardan 1’er cm ekstra içeri çekilmiştir. Blok alıntı birden fazla paragraf içeriyorsa, her paragrafın ilk satırı girintili olarak ayarlanmıştır. Alıntının sonuna da yine referans bilgisi eklenmiştir.

Buna rağmen, gözden kaçan hatalardan dolayı öncelikle yazarlarımız bilahare de editörlerin sorumlu olduğunu ifade etmeliyiz.