İskenderun’da (Hatay) Sanayileşmeye Bağlı Göçler ve Değişen Kentsel Doku


OCAK B., KARAGEL E.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, cilt.21, sa.2, ss.799-821, 2024 (Hakemli Dergi) identifier

Özet

İskenderun şehri ile körfezi çevreleyen sahada kurulmuş olan yerleşmeler yörede yapılan sanayi yatırımları sayesinde büyük göç hareketinden etkilenmişlerdir. Bu durum göçle gelen nüfusun yerleşim sorunlarının ortaya çıkmasına yol açmıştır. Göç eden kalabalık nüfus kitlesinin kentin dokusunda meydana getirdiği farklılıkları ortaya çıkarmak bu çalışmanın temel hedefidir. Sanayi faaliyetlerine bağlı olarak gerçekleşen göç olayı il sınırları içerisinde kalmayarak Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin ekonomik bakımdan geri kalmış ilçe ve köylerinden de nüfusu çekmiştir. Sanayileşmenin göçe olan etkisi ve buna bağlı olarak kentleşme süreci hızlı bir şekilde gerçekleşme eğilimine girmiştir. Bu dönemden 2000’li yıllara kadar göçle gelen nüfus şehir merkezinde konut bulma problemleriyle karşılaşmıştır. Arsa ve konut fiyatlarının yüksek oluşu insanları daha ucuz konut bulabilecekleri dağlık alanın yamaçlarındaki engebeli sahalara yöneltmiştir. Buna bağlı olarak şehrin dış kuşağında tepe mahalleleri olarak bilinen gecekondu alanları meydana gelmiştir. Araştırma sahasında sanayiye bağlı olarak yaşanan göçlerin yeni kurulan mahalleler üzerindeki en büyük etkisi şehrin konut dokusuna uymayan yeni konut dokularının oluşmasıdır. Ayrıca sosyo kültürel özellikleri itibariyle de farklı mahallelerin meydana gelmesine sebep olmuştur.
The settlements established in the area surrounding the city of İskenderun and the gulf have been affected by the large migration movement thanks to the industrial investments made in the region. This situation has led to the emergence of settlement problems of the migrating population. The main objective of this study is to reveal the differences in the texture of the city caused by the crowded population mass migrating. Migration due to industrial activities did not remain within the borders of the province and attracted the population from the economically backward districts and villages of the Eastern and Southeastern Anatolia Region. The effect of industrialisation on migration and accordingly the urbanisation process has tended to take place rapidly. From this period until the 2000s, the migrant population faced problems in finding housing in the city centre. The high land and housing prices directed people to the hilly areas on the slopes of the mountainous area where they could find cheaper housing. Accordingly, slum areas known as hill neighbourhoods have emerged in the outer belt of the city. The biggest effect of the migration due to the industry in the research area on the newly established neighbourhoods is the formation of new housing textures that do not fit the housing texture of the city. In addition, it has caused the formation of different neighbourhoods in terms of socio-cultural characteristics.