ANTAKYA ODA KOROSUNDA YERALAN AMATÖR KORİSTLERİN ÇALIŞMA YÖNTEMLERİNİN İNCELENMESİ


Creative Commons License

Suna S.

5. ULUSLARARASI KÜLTÜR VE MEDENİYET SEMPOZYUMU, Hatay, Türkiye, 12 - 14 Nisan 2019, (Tam Metin Bildiri)

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Hatay
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

ÖZET

            Şarkı söyleme davranışı ilk insandan günümüze kadar heyecanını kaybetmeden gelen ve doğal bir şekilde gelişimini her dönemde devam ettirmiş bir duygu ifadesidir.

            Koro, bu ifade şeklinin zaman zaman teksesli kimi zamanda çoksesli olarak birden fazla insanın bir araya gelerek seslendirilmesidir. Koro bir grubu ifade eder ve yapılan toplu çalışmalarda belli amaçlar güdülerek sonuç hedeflenir. Çalışmanın aşamaları ve bu aşamalarda belirlenen davranışlar, hedeflenen amaçlar bütünün oluşmasına katkı sağladıkları gibi süreç içerisinde belli bir disiplinin oluşmasını sağlar. Ortaya çıkan bu disiplin Koro’nun hedefe ulaşmasında çalışma yöntemi olarak yerleşik düzen alır.

            Bu çalışmada, Antakya Polifonik Korolar Derneği Çoksesli Oda Korosu’nda amatör olarak şarkı söyleyen koristlere yönelik yapılan repertuar çalışması incelenmiştir. 2009 yılında Sezgin Suna ve Natalia Sovuksu tarafından kurulan bu koro, geçen 10 yıl içerisinde farklı meslek grubunda yer alan bireylerle çalışmalarını sürdürmüştür. Kent kültürünün otantik örneklerine de repertuarlarında yer veren Koro, Çoksesli Koro olması bakımından Antakya’da çalışmalarını sürdüren tek korodur.

            Her çalışmada esneme ve ısınma bakımından teknik çalışmalar yapılmakta daha sonra repertuar çalışmasına geçilmektedir. Eserlerin çalışması planlanırken amatör koristler baz alınmakta, çalışmalar buna göre belirlenmektedir. Notayı grafik gibi gören ve çözümlemeye çalışan bu gruplara partilere ait ses kayıtlarını önceden iletilmekte ve notalarla birlikte çözümleme yapılmaktadır. Doktor, avukat, bankacı, veteriner, öğretmen gibi farklı meslekten koristler koromuzda yer almaktadır.

            Farklılıkların bir arada uyumlu olmalarının en güzel göstergesini oluşturan çoksesli korolar kentlerin kültürel yaşamlarının ve estetik dokularının oluşmasında en büyük etkendir. Bu bilinç ve aldığımız müzik eğitiminin bize yüklediği misyonla Antakya Çoksesli Oda Korosu’nda amatör koristlerle farklı yöntemler izlenerek çalışmalar yapılmaktadır. Bu incelemede uygulanan teknik ve yöntemler ifade edilecektir.

Anahtar Kelimeler: Koro, Korist, Antakya Çoksesli Oda Korosu.