Testing of Apricot Germplasm and Some Private Orchards in Mersin Province for European Stone Fruit Yellows Phytoplasma (Candidatus Phytoplasma prunorum) by Molecular Testing


Altan B., çağlayan k.

Alatarım, vol.21, no.2, pp.106-113, 2022 (Peer-Reviewed Journal) identifier

  • Publication Type: Article / Article
  • Volume: 21 Issue: 2
  • Publication Date: 2022
  • Journal Name: Alatarım
  • Journal Indexes: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Page Numbers: pp.106-113
  • Hatay Mustafa Kemal University Affiliated: Yes

Abstract

This study was conducted during 2007-2009 and apricot samples were collected from mother apricot block of Alata Horticulture Research Center (ABKAE) and Mut-Mersin. The samples were tested for European Stone Fruit Yellows Phytoplasma ESFY ("Candidatus Phytoplasma prunorum") by molecular techniques. As a results of testing 112 plant samples by PCR-RFLP, ESFY was detected both symptomatic and asymptomatic samples and infection rate was 8.035%. Field survey results showed that only one plant in Alata Horticultural Research Institute exhibited typical phytoplasma symptoms like severe leaf rolling. ESFY was detected on asymptomatic trees growing in Mersin province by molecular testing. It was also pointed out that testing of asymtomatic plants for certification program is very important.
Mersin’de 2007–2009 yılları arasında yürütülen bu çalışmada Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü (ABKAE) Müdürlüğü’nün damızlık kayısı parselinde bulunan çeşitler ile Mut yöresinde yetiştirilen bazı kayısı çeşitlerinin Avrupa Sert Çekirdekli Sarılık Fitoplazması (ASSF) “Candidatus Phytoplasma prunorum” ile bulaşma oranlarının moleküler yöntemlerle belirlenmesi amaçlanmıştır. Polimeraz Zincir Reaksiyonu- Restriksiyon Fragmenti Uzunluk Polimorfizmi (PCR-RFUP) yöntemi ile 112 örnekte yapılan testlemelerde gerek simptomlu gerekse simptomsuz bitkilerde ASSF ile bulaşıklık oranı % 8.035 olarak belirlenmiştir. Arazi çalışmalarında ASSF’nin tipik belirtileri olan yapraklardaki kıvrılmalar sadece Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü’nde bulunan 1 örnekte gözlenmiştir. Ayrıca bu çalışma kapsamında Mersin’deki simptom göstermeyen kayısı ağaçlarında da ASSF’nin yaygın olduğu ve bu latent enfeksiyonların moleküler yöntemlerle saptanabileceği ortaya konmuştur. Böylece sertifikasyon çalışmalarında bu önemli patojene karşı simptom göstermeyen bitkilerin de testlenmesinin ne kadar önemli olduğu bir kez daha vurgulanmıştır.