Bu araştırma, bıldırcın içme suyuna oregofarm (nane-kekik-anason yağı) ilavesinin büyüme ve besi performansı, karkas özellikleri ve ileumun histolojik yapısı üzerine etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada her iki cinsiyette toplam 348 adet Japon bıldırcın (Coturnix coturnix japonica) civcivi kullanılmıştır. Her grupta 116 civciv bulunan 1 kontrol 2 deneme grubu oluşturulmuştur. Gruplar kendi aralarında 4'erli alt gruba ayrılmıştır ve her alt grup 29 adet civcivden oluşturulmuştur. Deneme altı hafta sürdürülmüştür. Bütün deneme grupları temel rasyonla beslenmiştir ve deneme boyunca temiz içme suyu sağlanmıştır. Kontrol grubunun içme suyuna oregofarm ilavesi yapılmamıştır. 1. deneme grubu ve 2. deneme grubu içme suyuna sırasıyla 1.0 mg/5 L ve 1.5 mg/5 L. oregofarm ilavesi yapılmıştır. Tüm deneme gruplarına yem ve su ad-libitum olarak verilmiştir. Araştırma sonunda, yem tüketimi ve yemden yararlanma oranı bakımından 3. haftada istatistiksel açıdan önemli farklılıklar (P<0.001) gözlenmiş olup, benzer şekilde 5. haftada da aynı değerler bakımından farklılıklar tespit edilmiştir (P<0.01; 0.05). Denemede canlı ağırlıklar bakımından gruplar arasında istatistiksel olarak herhangi bir farklılık gözlenmemiştir (P>0.05). Denemenin sonunda gruplar arasında sıcak ve soğuk karkas parametreleri bakımından istatistiksel olarak farklılıklar bulunmuştur (P<0.05). Esansiyel yağ ilavesinin ileumun termal yapısı üzerine etkisi görülmemiştir (P>0.05). Sonuç olarak, bıldırcın içme suyuna oregofarm ilavesinin performansı artırıcı ilave bir etkisinin olmadığı tespit edilmiştir.
This study was conducted in order to define the effects of oregofarm (peppermint, thyme and anise oil) supplementation in the drinking water on the growth performance, carcass quality and histologic structure of terminal ileum in quails. A total of 348 Japanese quail chicks (Coturnix coturnix japonica) of both sexes were included in this study. They were divided into one control group and two experimental groups and each of them contained 116 Japanese quail chicks. Each group was further divided into four subgroups with 29 Japanese quail chicks. This study was finalized in six weeks. All groups were fed with basal diets and received fresh water during the experiment. The control group received non-supplemented water. The group 1 and 2 received 1.0 ml/5 L and 1.5 ml/5 L oil mixture, respectively. All experimental groups were fed with water and ad-libitum. As a result of the study, there were statistically significant differences between the feed consumption and efficiency (P<0.001) in the end of the three weeks. Similarly, there were also statistically significant differences between same parameters (P<0.01; 0.05) five weeks later. The body weights of quails were not significantly different from each other (P>0.05). At the end of the study, there were statistically differences in the warm and cold carcass parameters (P<0.05). Adding essential oil mixed were not affected on histological structure of terminal ileum (P>0.05). Conclusively, the supplementation of oregofarm (peppermint + thyme and anise oil) has no additional effect on quail performance.