Son yıllarda tüketicilerin güvenilir gıda tüketme talebi, gıda üretiminde insan sağlığına ve çevreye zarar vermeyen girdilerin ve üretim tekniklerinin kullanılmasını zorunlu hale getirmiştir. Günümüzde seralardaki üretim, ekolojik koşullara bağlı olarak gerçekleştirilmektedir ve bu bağımlılık nedeniyle üretimde verim ve kalite kayıpları meydana gelmektedir. Seralar, entansif tarım alanları olduğu için üründeki bu kayıpları azaltabilmek amacıyla yoğun olarak sentetik kimyasal maddeler kullanılmaktadır. Çevre kirliliği yaratan, doğal dengeyi bozan ve insan sağlığı açısından tehditler oluşturan bu maddeler bitki gelişme düzenleyicileri (hormon), ticari (kimyasal) gübreler ve ilaçlardır. Bu araştırmanın amacı, Antalya, Mersin, Muğla ve İzmir illerinde sera sebzeciliği yapan üreticilerin girdi (gübre, ilaç, hormon, işgücü, tohum-fide vb.) kullanımlarını analiz etmektir. Bu amaçla, araştırma kapsamına tesadüfi örnekleme ile alýnan 204 üreticinin mevcut girdi kullanım düzeyleri incelenmiştir.
In recent years, consumers' reliable food consuming demand makes the use of non-hazardous inputs and production technologies for human health and the environment unavoidable. Nowadays, the production in greenhouses is being as dependent upon ecological conditions and some efficiency and quality losses in production are occurring because of the dependency. Because greenhouses are intensive agricultural lands, synthetic chemicals are used intensively to reduce the losses in product. These substances, which make environmental pollution, harm natural balance and threaten human health, are plant growth regulators (hormones), commercial (chemical) fertilizers, and pesticides. The objective of this research was to analyze the producers', who produce greenhouse vegetables in Antalya, Mersin, Muğla, and İzmir, use of input (fertilizer, pesticide, hormone, labor, seed-seedling etc). For this purpose, the current input usage levels of 204 growers, who have been included in the extent of the research by random sampling, was examined.