Amaç: Bu araştırma, farklı kalsiyum (Ca+2) dozuuygulamaları altında yetiştirilen domates ve biberbitkilerinin kök bölgesi topraklarının bazı mikrobiyalaktivitelerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Biber veDomates bitkileri, Hatay tarımında özellikle örtüaltıyetiştiriciliğinde önemli bir yere sahip olup, kuraklık vesusuzluk streslerinden olumsuz yöndeetkilenebilmektedir.Yöntemler ve Bulgular: Sera koşullarında yürütülen buaraştırma için rizosfer (R) ve rizosfer dışından alınantopraklarda (S), Ca uygulamalarının mikrobiyalaktivitelere etkilerini belirlemek için, toprak solunumu(CO2), dehidrogenaz enzim aktivitesi (DHA) ve mikrobiyalbiyomas karbon (MBC) içeriği analizleri ile birlikte kökbiyomas ağırlıkları (g/bitki), pH (1:5) ve EC (S/cm)analizleri de yapılmış ve her iki bitki için Rizosfer etkisi(R/S) değerleri hesaplanmıştır. CO2, DHA ve MBCanalizleri yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, biberve domates için rizosfer topraklarında (R) tespit edilenCO2, DHA ve MBC ortalama sonuçları sırasıyla, 71.98-68.74 g CO2-C.gkt-1, 12.84-12.48 g TPF.10 gkt-1, 53.00-39.24 g.gkt-1 olarak belirlenirken aynı toprakların ortalama S değerleri sırasıyla 58.64-59.54 g CO2-C.gkt-1,1.55-1.57 g TPF.10 gkt-1, 25.43-25.94 g.gkt-1 olarakbelirlenmiştir. Bu sonuçlara göre oluşturulan R/Sdeğerleri ise biber ve domates için sırasıyla, 1.23-1.17CO2, 8.19-8.06 DHA ve 2.09-1.52 MBC olarakbelirlenmiştir.Genel Yorum: Biber rizosfer mikrobiel aktivitesinindomatese göre azda olsa daha yüksek olduğubelirlenmiştir. Ca uygulamalarının artan dozları biber vedomates rizosfer CO2 ve DHA değerlerinin düşmesineneden olurken MBC değerlerinde artışlara nedenolmuştur. Kök ağırlığı değerleri her iki bitki için, artan Cadozları ile artışlar göstermiştir. pH değerleri Cauygulamalarından önemli derecede etkilenmezken, ECdeğerleri biber ve domates bitkisi için önemli düzeydefarklılıklar göstermiştir.Çalışmanın Önemi ve Etkisi: Antakya sera koşullarındaönemli bir yeri olan domates ve biberde görülen bazıfizyolojik hastalıkların neden olduğu verim ve kalitesorunlarını çözmek için Ca uygulamaları çözüm olabilir.Meyvedeki çiçek burnu çürüklüğünün ana nedeni,toprakta kalsiyum eksikliği veya mevcut kalsiyumunbirçok etmenin etkisiyle topraktan alınamamasıdır.Meyveye kalsiyumun (Ca) alınamaması sonucundameyvenin çiçek burnundaki hücre ve dokular ölmekte,çökük ve batık bir alan oluşmakta ve daha sonra bu alangenişlemektedir. Yapılan bu araştırma ile serakoşullarında, domates ve biber bitkisinde, çiçek burnuçürüklüğüne karşı uygulanan Ca’un, rizosfer bölgesitopraklarında mikrobiyal aktivitelere etkileribelirlenmiştir.
Aims: The aim of this study was to determine some microbial activity of the tomato and pepper plant rhizosfer soils under different doses of Calcium (Ca+2) applications. Pepper and tomato plants could be adversely affected by drought and water stress have an important place in Hatay agriculture especially greenhouse plant production. Rhizosphere (R) and out of the rhizosphere soil (S) were used for the research that carried out under greenhouse conditions. Methods and Results: In order to determine the effects of Ca applications in conditions to pepper and tomato production on soil microbial activities, soil respiration (CO2 produce), dehydrogenase enzyme activity (DHA) and microbial biomass carbon (MBC) content some biological analyzes were performed. In addition, root biomass weights (g plant-1 ), pH (1:5) and EC (S cm-1 ) analyzes were performed and R/S values were calculated for both plants. Results of CO2, DHA and MBC values in rhizosphere soils (R) for pepper and tomato were determined as 71.98-68.74 g CO2-C.gkt-1 , 12.84- 12.48 g TPF.10 gkt-1 , 53.00-39.24 g.gkt-1 and the average S values of the the soils were determined as 58.64-59.54 g CO2-C.gkt-1 , 1.55-1.57 g TPF.10 gkt-1 , 25.43-25.94 g.gkt-1 , respectively. R/S values calculated according to these results were 1.23-1.17 CO2, 8.19-8.06 DHA and 2.09-1.52 MBC for pepper and tomato, respectively. Conclusions: Increasing doses of Ca applications resulted in reductions in CO2, DHA values for pepper and tomato, while increasing MBC values. Root weight values showed increases with increasing doses of Ca for both plants. While the pH values were not significantly affected by the applications, EC values differed significantly for pepper and tomato plants. Significance and Impact of the Study: Ca applications may be the solution to solve the yield and quality problems caused by some physiological diseases seen in tomatoes and peppers which have an important place in Antakya greenhouse conditions. The main cause of rotten flower rot in the fruit is the lack of calcium in the soil or the lack of existing calcium due to many factors. As calcium (Ca) cannot be taken into the fruit, the cells and tissues in the flower nose of the fruit die, a collapsed and submerged area is formed and then this area is enlarged. In this research, the effects of Ca on tomato and pepper plant rot against rhinosphere in microsial activities in greenhouse conditions were determined.