EGZERSİZİN SİGARA BAĞIMLILIĞI, YAŞAM KALİTESİ VE UYKU KALİTESİNE ETKİSİ


GÖKÇEK Ö., HÜZMELİ E. D., DENİZ M. A., BAŞER M., KATAYIFÇI N., ÖZ F., ...Daha Fazla

İnönü üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Dergisi, cilt.12, sa.1, ss.44-58, 2024 (Hakemli Dergi) identifier

Özet

Bu araştırmada, yürüyüş bandı egzersizinin sigarayı bırakma üzerindeki etkinliği, uyku kalitesi ve yaşam kalitesi üzerindeki etkisi ile birlikte incelenmiştir. Sigarayı bırakmak isteyen 40 kişi rasgele iki gruba ayrılmıştır. Deney grubu 15 seanslık bir yürüyüş bandı egzersiz programına katılırken, kontrol grubu sigarayı bırakmaya yönelik herhangi bir müdahale almadı. Katılımcıların; demografik bilgileri kaydedildi. Uyku kaliteleri Pittsburgh Uyku Kalitesi Ölçeği ile yaşam kaliteleri Yaşam Kalitesi Ölçeği-Kısa Formu ile ve dispne şiddetleri Modifiye Borg Skalası ile değerlendirildi. Tedavi sonrasında deney grubunda dispnenin şiddeti önemli ölçüde azaldı. Her iki grup da tedaviden sonra uyku kalitesinde iyileşme gösterdi. Deney grubunda tedavi sonrasında yaşam kalitesi ölçeğinin alt boyutlarında artış tespit edildi. Ayrıca, deney grubunda kaşeksi ve obezite olan katılımcıların sayısında azalma tespit edildi. Öte yandan, kontrol grubunun yaşam kalitesinde ve vücut kütle indeksi sınıflandırılmasında önemli bir değişiklik tespit edilmedi. Araştırmada, yürüyüş bandı egzersizi eşliğinde sigarayı bırakmanın sadece dispnenin şiddetini azaltmakla kalmayıp aynı zamanda yaşam kalitesini, uyku kalitesini ve genel sağlık algısını da iyileştirdiği sonucuna varıldı. Bu durum, sigarayı bırakmaya çalışan bireyler için faydalı olabilir.
In this study, the effectiveness of treadmill exercise on smoking cessation was examined, together with its effect on sleep quality and quality of life. Forty people who wanted to quit smoking were randomly divided into two groups. The experimental group participated in a 15-session treadmill exercise program, while the control group did not receive any intervention for smoking cessation. Participants; demographic information was recorded. Sleep quality was assessed using the Pittsburgh Sleep Quality Scale, quality of life was assessed using the Quality of Life Scale-Short Form, and dyspnea severity was assessed using the Modified Borg Scale. The severity of dyspnea decreased significantly in the experimental group after treatment. Both groups showed improvement in sleep quality after treatment. Sub-dimensions of the quality of life scale increased in the experimental group after treatment. In addition, the number of participants with cachexia and obesity decreased in the experimental group. On the other hand, no significant change was detected in the quality of life and body mass index classification of the control group. The study concluded that smoking cessation accompanied by treadmill exercise not only reduces the severity of dyspnea but also improves quality of life, sleep quality, and overall health perception. This may be useful for individuals trying to quit smoking.