ANKARA UNIVERSITESI. SIYASAL BILGILER FAKULTESI DERGISI, cilt.59, sa.2, ss.195-198, 2004 (Hakemli Dergi)
Etik, sosyalleşme ve “iyi toplum” oluşturma konusunda önemli güçlerden biri olarak değerlendirilek gelmiştir. Eski Yunan’dan -özellikle Aristoteles’in “Nikomakhos’a Etik” adlı yapıtından- beri güncel bir konu olarak tartışılmaktadır. Günümüzde de küreselleşme ile birlikte etik, ahlak konularına çok fazla vurgu yapılmaya başlanmıştır. Bu konu ile ilgili akademi ve medyada yayınlar artmıştır. Gerek iş ve meslek kuruluşları, gerekse de uluslararası örgütler çeşitli “etik kodları” yayınlamakta, bunun da “iyi yönetişim”, “iyi toplum” oluşturma niyeti ile yapıldığını açıklamaktadırlar. OECD’nın devletler için yayımladığı “iyi yönetişim” kodları bunlara bir örnektir.
Fransız filozof Alain Badiou’nun etik konusunda yazmış olduğu kitap, günümüzdeki etik konusunu irdelemekte, postmodern anlayışın dışında kalarak evrensel gerçekliğe ulaşmanın gerekliliği üzerinde durmaktadır. İnsanı kötülüğe karşı korumacı bakış açısını sergileyen “insan hakları” yerine, “iyi”nin ne olduğundan yola çıkarak evrensel tanımlamaların yapılması gerektiğini belirtmektedir. Çeviren Tuncay Birkan, Anglo-Saxon ülkelerinde dahi kitapları yeni çevrilen Badiou, günümüze kadar Fransa dışında pek tanınmadığını belirtmektedir.
Kitap, Tuncay Birkan’nın Peter Hallward’ın İngilizce’ye çevirisinden dilimize aktarılmıştır. Toplam 180 sayfa olmakla birlikte, 76 sayfası orijinal yayın Fransızca’dan olduğu gibidir. Çeviren ekler bölümüne İngilizce yayından gelen ve çevirmen Peter Hallward’ın yazarla yaptığı söyleşi ve İngiliz çevirmenin sonsözü ile kitap zenginleştirilmiştir. Bibliyografya bölümünde yazarın yayınlanmış eserleri de eklenmiştir. Kitabın Fransızca orijinal baskısı gerçekte eğitim dizisi şeklinde, kitapçık olarak çıkmıştır.