Mapping of Spatial Distribution of Some Characteristics of the Soils of the Erzin Plain Using Geographic Information Systems (GIS)


Coşar M. S., AĞCA N.

Çukurova Tarım ve Gıda bilimleri dergisi (Online), vol.38, no.2, pp.179-191, 2024 (Peer-Reviewed Journal) identifier

Abstract

In this study, it is aimed to determine the basic properties of some soils in the Erzin plain, to reveal the spatial change patterns of these properties in the study area and to map them with Geographic Information Systems (GIS). A total of 47 soil samples were taken from 0-30 cm depth from the study area. In soil samples; pH, electrical conductivity (EC), organic matter (OM), air dry moisture content and lime analyzes were made. The average pH, EC, lime, organic matter and moisture values in the soils of the study area were determined as 7.56, 357.45 µS cm-1, 6.27%, 1.67% and 5.85% respectively. The coefficients of variation (VK) of soil properties ranged from 5.89 (pH) to 72.14 (EC). Only pH and OM values of the parameters showed normal distribution. Logarithmic transformation was applied to other parameters. Spherical model for pH and EC; Exponential model for OM; Guassian model for lime and moisture content were determined as the most suitable semivariogram model.
Bu çalışmada, Erzin ovasındaki bazı toprakların temel özelliklerinin belirlenmesi, bu özelliklerin çalışma alanındaki mekânsal değişim desenlerinin ortaya konulması ve Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) ile haritalanması amaçlanmıştır. Çalışma alanından 0-30 cm derinlikten toplam 47 adet toprak örneği alınmıştır. Toprak örneklerinde; pH, elektriksel iletkenlik (EC), organik madde (OM), hava kuru nem içeriği ve kireç analizleri yapılmıştır. Çalışma alanı topraklarında ortalama pH, EC, kireç, organik madde ve nem değerleri 7.56, 357.45 µS cm-1, % 6.27, %1.67 ve %5.85 olarak belirlenmiştir. Toprak özelliklerinin variyasyon katsayıları (VK) 5.89 (pH) ile 72.14 (EC) arasında değişmiştir. Parametrelerden sadece pH ve OM değerleri normal dağılım göstermiştir. Diğer parametrelere ise logaritmik dönüşüm uygulanmıştır. Parametrelerden pH, EC için Küresel; OM için Üstel; kireç ve nem içerikleri için ise Guassian en uygun yarıvariyogram modeli olarak belirlenmiştir.