Havuçların Soğukta Muhafazasına Zeolit Uygulamasının Etkileri


Özdemir A. E., Genç A., DIDIN M., Sermenli T.

Alatarım, cilt.18, sa.2, ss.135-143, 2019 (Hakemli Dergi) identifier

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 18 Sayı: 2
  • Basım Tarihi: 2019
  • Dergi Adı: Alatarım
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.135-143
  • Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Bu çalışmanın amacı, Hatay ili Kırıkhan ilçesinde yetiştirilen Nantes grubu havuçlardan ‘Nanco F1’ havuç çeşidinin soğukta muhafazası sırasında kalitesine zeolit ve modifiye atmosferde paketleme (MAP)’nin etkilerinin belirlenmesidir. Hasat edilen havuçlar çeşme suyu içine 3 dakika süre ile daldırıldıktan sonra zeolit uygulanmış, delikli torba veya modifiye atmosferde paketleme (MAP) yapılarak soğuk hava depolarında 0±0,5 C’de ve %90±5,0 oransal nemde 5 ay süreyle depolanmıştır. Ayrıca raf ömrü belirlemek için her ay soğuk depodan çıkarılan havuçlar 7 gün 20±0,5 °C’de %75±5,0 oransal nemde bekletilerek raf ömrü analizleri yapılmıştır. Periyodik olarak ayda bir ağırlık kayıpları, görünüş (1-9), tat (1-9), mantarsal ve fizyolojik nedenlerle bozulan havuç miktarları, havuç sertliği, havuç rengi (L* ve h°), köklenme ve filizlenme oranları, köklenme ve filizlenme derecesi, titre edilebilir asit (TEA) miktarı, pH değeri ve suda çözünebilir toplam kuru madde (SÇKM) miktarı incelenmiştir. Elde ettiğimiz bulgularımıza göre, zeolit uygulamaları ağırlık kayıplarını ve köklenme ve filizlenmeyi önlemede yeterli olmamıştır. Ayrıca, tat puanları düşük olmuştur. Uzun süre başarılı muhafaza için olumlu sonuçlar veren MAP önerilebilir.
The aim of this study, effects of zeolite and modified atmosphere packaging (MAP) treatments on the quality in ‘Nanco F1’ variety carrots from Nantes group grown in Kırıkhan during cold storage. Harvested carrots were imperforated bag and/or modified atmosphere packaging (MAP) and applied zeolite after washing with tap water 3 minutes and stored at 0±0.5 C and 90±5.0% relative humidity for 5 months are used analyzed every month. In addition to carrots were kept at 20±0.5 ºC and 75±5.0% relative humidity for 7 days in order to similar shelf life. The weight loss, appearance (1-9), taste (1-9), incidence of fungal decay and physiological disorders, carrot firmness, carrot color (L* and h°), rooting and sprouting rate and rooting and sprouting degree, titratable acid content, pH value and total soluble solid content were determined during shelf life and storage. In the light of our findings, zeolite treatments were not sufficient to prevent weight losses and rooting and sprouting. Also, the taste scores were low. For a long and successful storage, applying MAP might give more positive results.