Diyabetli Hastalar İçin Kapsamli Ayak Muayenesi ve Risk Değerlendirmesi


ÇELİK S., BICER E. K.

Türkiye Klinikleri Hemşirelik Bilimleri Dergisi, cilt.8, sa.1, ss.62-70, 2016 (TRDizin) identifier

  • Yayın Türü: Makale / Derleme
  • Cilt numarası: 8 Sayı: 1
  • Basım Tarihi: 2016
  • Dergi Adı: Türkiye Klinikleri Hemşirelik Bilimleri Dergisi
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.62-70
  • Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Diyabetli hastalarda alt ekstremite amputasyonlarının en yaygın görülen nedeni, ayak ülserle--ridir. Ülserlere neden olan en yaygın gördüğümüz üçlü; nöropati, deformite ve travmalardır. Tüm di--yabetlilere ayaklarındaki risk durumunu tanımlamak için yıllık ayak muayenesi yapılmalıdır. Bumuayene alt ekstremitelerin dermatolojik, vasküler, nörolojik ve kas--iskelet sistemlerinin değerlen--dirmesini içerir. Dermatolojik muayene bacak ve ayaklarda cildin özellikle dorsal, plantar, medial, la--teral ve posterior yüzeylerinin görsel muayenesini içermelidir. El sırtı kullanılarak cilt ısısıdeğerlendirilir. Vasküler muayene tibialis posterior ve dorsalis pedis nabızlarının palpasyonunu içe--rir. Arteriyal yetmezlik için Ayak Bileği-Kol İndeksi (ABI) ve ayak baş parmağı--brakiyal indeksi (TBI)kapsayan invaziv olmayan testler kullanılır. Koruyucu duyunun kaybı, ayak ülseri gelişiminde enönemli risk faktörüdür. Diyabetik nöropatinin derecesinin tanımlanmasında bir diyapozon ya da bio--teziyometre ile vibrasyon algısı değerlendirilir. Koruyucu duyu kaybı yaygın olarak kullanılan ve dahaekonomik bir yöntem olan Semmes--Weinstein 5.07 (10 gram) monofilament ile test edilir. Özelliklenöropati varlığında ayağın biyomekaniklerinin değişmesi diyabetik ayak için önemli bir risk faktörü--dür. Ülser ve ampütasyonların bağımsız risk faktörlerinin erken tanımlanması ve yönetilmesi isten--meyen sonuçları önleyebilir ya da erteleyebilir. Bir ya da daha fazla riske sahip olan kişilerin ek riskfaktörlerinin gelişimi açısından daha sık değerlendirmeleri yapılmalıdır. Bu makale ile diyabetik ayakülserlerini önlemede ilk adım olan riskli kişilerin tanımlanması ve ayak muayenesi üzerinde durula--caktır.
Foot ulcers are the main cause of lower extremity amputation in patients with diabetes. The most common triad of causes that interact and ultimately result in ulceration has been identified as neuropathy, deformity, and trauma. All individuals with diabetes should receive be performed an annual foot examination to identify high-risk foot conditions. Physical examination of the lower ex- tremity is based on assessment of the dermatologic, vascular, neurologic, and musculoskeletal systems. The dermatologic examination should include visual inspection of the skin on the legs and feet, par- ticularly the dorsal, plantar, medial, lateral, and posterior surfaces. Assess skin temperature using the back of the hand. Vascular examination should include palpation of the posterior tibial and dorsalis pedis pulses. Non invasive tests for arterial insufficiency can be used, including calculation of the ankle-brachial index (ABI) and toe-brachial index (TBI). The absence of protective sensation is the sin- gle most important risk factor in the development of a foot ulcer. To determine the degree of diabetic neuropathy, assess vibratory sensation with a tuning fork or a biothesiometer. A more commonly uti- lized and less expensive method of testing for the absence of protective sensation is use of the Semmes- Weinstein 5.07 (10 gram) monofilament. To altered biomechanics of the foot is another significant risk factor for the diabetic foot, especially in the presence of neuropathy. Early recognition and manage- ment of independent risk factors for ulcers and amputations can prevent or delay the onset of adverse outcomes. People with one or more high-risk foot conditions should be evaluated more frequently for the development of additional risk factors. As identification of those patients at risk of foot problems is the first step in preventing such complications, this report will focus on key components of the foot exam