Amaç: Bu araştırma, ekim sıklığının buğdaygenotiplerinde verim ve bazı kalite özelliklerine etkisinibelirlemek amacıyla Hatay ekolojik koşullarındayürütülmüştür. Denemede, altı adet buğday genotipi(Fırat-93, Fransız, Gediz-75, Havrani, Karakılçık veMasaccio) ve üç ekim sıklığı (450, 550 ve 650 tohum m-2)kullanılarak test edilmiştir.Yöntem ve Bulgular: Denemeler, Tesadüf BloklarıBölünmüş Parseller Deneme Deseninde 3 tekerrürlüolarak kurulmuş olup, ana parsellere ekim sıklıkları ve altparsellere ise genotipler yerleştirilmiştir. Araştırmada;başaklanma süresi, bitki boyu, başak uzunluğu, başaktatane sayısı, başak tane ağırlığı, tane verimi, bin taneağırlığı, hektolitre ağırlığı, protein oranı ve kuru glutenoranı özellikleri incelenmiştir.Genel Yorum: İki yıllık ortalama değerlere göre;başaklanma süresi, başakta tane sayısı, bin tane ağırlığıve hektolitre ağırlığı yönünden ekim sıklıkları arasındakifarklılıklar önemli bulunmuştur. Genotipler, incelenentüm özellikler yönüyle önemli çıkmıştır. Ekim sıklığı xgenotip interaksiyonu ise başaklanma süresi, başaktatane ağırlığı, bin tane ağırlığı, hektolitre ağırlığı ve taneverimi için önemli olmuştur. Genotipler yönünden taneverimleri 491.3 kg-1(Fransız) – 637.0 (Gediz-75) kg-1arasında değişim göstermiştir.Çalışmanın Önemi ve Etkisi: Sonuçlar, ekim sıklığınınbuğday genotiplerinde verim ve kalite üzerinegenotiplere göre değişen oranlarda etkili bir kültürelfaktör olduğunu ortaya çıkarmıştır. Köy (yerel)çeşitlerinin verimlerinin modern çeşitlere göre dahadüşük olsa da kalite özelikleri yönüyle aynı veya dahaüstün değerlere sahip olduğu belirlenmiştir. Bu nedenleyerel çeşitler korunmalı ve yetiştirme teknikleriyle ilgiliçalışmalar devam ettirilmelidir.
Aims: This study was conducted to determine the effect of seeding rate on the yield and some quality characteristics of wheat genotypes. Six wheat genotypes (Fırat-93, Fransız, Gediz-75, Havrani, Karakılçık and Masaccio) and three seeding rates (450, 550 and 650 seeds m-2) were tested. Methods and Results: The experimental design was split plot arranged completely randomized block design with three replications. Seeding rates was settled in main plots and genotypes were settled in sub plots. Heading date, plant height, spike length, kernel number per spike, grain weight per spike, seed yield, thousand kernel weight, test weight, protein ratio and gluten ratio were investigated. As a result of two year mean, seeding rates were significant in terms of heading dates, kernel number per spike, test volume and thousand kernel weight. Genotypes were significant in terms of all of the examined traits. The seeding rates x genotype interaction was significant in terms of heading dates, grain weight per spike, thousand kernel weight, test weight and grain yield. Mean grain yields varied between 491.3 (Fransız) - 637.0 (Gediz-75) kg-1. Conclusions: Our results showed that seeding rates was significant environmental factor affecting yields of wheat genotypes at varying rates according to genotypes. Significance and Impact of the Study: Although the yields of the wheat landraces were lower than those of modern cultivars, the quality characteristics of them had the same or superior values compared to modern wheat cultivars. For this reason, local varieties should be protected and studies on cultivation techniques should be continued.