Amaç: Bu çalışma, NaCl ile muamele edilen mısırtohumlarının tuzlu topraklarda fide gelişiminibelirlenmek amacıyla yapılmıştır.Yöntem ve Bulgular: Çalışmada NaCl’nin farklı dozları (0g l-1, 5 g l-1 ve 10 g l-1 NaCl) ile farklı sürelerde (0, 12 ve 24saat sürelerle) muamele edilen farklı iki mısır çeşidinin(Pasha ve P-31A34) farklı düzeylerde tuz içeren (kontrol,6 dS m-1ve 12 dS m-1) topraklarda fide gelişimi ile ilgiliözellikler incelenmiştir. Çalışma sonucunda çeşitlerintoprak tuzluluğuna tepkisinin farklı olduğu, topraktuzluluğundaki artışa bağlı olarak bitki boyu sapyaşağırlığı, sap kuru ağırlığı, kök yaş ağırlı, kök kuruağırlığı, kök/sap oranı ve tuz tolerans indeksi olumsuzetkilenmiş, tohumların ekim öncesinde 5 g l-1 NaCl ilemuamele edilmesinin incelenen özellikler üzerindeolumlu etki yaptığı belirlenmiştir.Genel Yorum: Çalışma sonucunda incelenen özellikleryönünden çeşitler arasında farklılıklar olduğu, topraktuzluluğundaki artışa bağlı olarak fide özelliklerininolumsuz etkilendiği, tohumun 5 g l-1NaCl ile muameleedilmesinin fide gelişimi üzerine olumlu etki yaptığıbelirlenmiş olup tuzluluk problemi olan topraklarda çeşitseçiminin önemli olduğu belirlenmiştir.Çalışmanın Önemi ve Etkisi: Elde edilen sonuçlar topraktuzluğundaki artıştan bitki gelişiminin olumsuzetkilendiğini, çeşitlerin toprak tuzluluğunatoleranslarının farklılık gösterdiğini, özellikle tuzproblemi olan topraklarda çeşit seçimine dikkat edilmesigerektiğini ortaya koymuştur.
Aims: This study was conducted to determine the seedling growth of maize seeds treated with NaCl in saline soils. Methods and Results: In the study, it was investigated that seedling development of two different corn varieties (Pasha and P-31A34) treated for different duration (0, 12 and 24 hours) with different NaCl priming doses (0 g l-1 , 5 g l-1 and 10 g l-1 NaCl) in saline soils with different salinity levels (control, 6 dS m-1 and 12 dS m-1 ). As a result of the study, the responses of cultivars to soil salinity was different, and plant height, stem fresh weigth, stem dry weight, root fresh weight, root dry weight, root / stem ratio and salt tolerance index were negatively affected due to the increases in soil salinity level. It has been determined that the treatment of seeds with 5 g l-1NaCl before sowing has a positive effect on the investigated characteristics. Conclusions: As a result of the study, it has been determined that there are differences between the cultivars in terms of the characteristics examined, the seedling characteristics are negatively affected due to the increases in soil salinity, the treatment of the seed with 5 g l-1 NaCl has a positive effect on the seedling development, and it was determined that the choice of cultivars is important in soils with salinity problems. Significance and Impact of the Study: The results obtained revealed that plant growth was negatively affected by the increase in soil salinity, tolerances of cultivars differed, and the choice of varieties should be considered especially in soils with salt problems.