Hatay Yöresinde Üretilen Defne Yağının Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ, TARLA BİTKİLERİ (YL) (TEZLİ), Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2025

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: ERHAN YAVUZYILMAZ

Danışman: Durmuş Alpaslan Kaya

Özet:

Hatay ilinin Yayladağı, Samandağ, Antakya, İskenderun ve Dörtyol ilçelerine bağlı köylerinden geleneksel olarak üretim yapan toplamda 104 adet çiftçinin kaynatma kazanlarından doğrudan örnekleme yolu ile elde edilmiş defne tohum yağlarının iyot sayısı, sabunlaşma sayısı ve esterleştirme uygulandıktan sonra GC-MS cihazında yağ asitleri kompozisyonları belirlenmiştir. Defne yağının en önemli bileşeni olan laurik asit oranının %2,16-45,81 arasında değişim gösterdiği ve ortalama laurik asit oranın ise %14,94 olduğu tespit edilmiştir. Elde ettiğimiz sonuçlar Hatay ilinde geleneksel defne yağı üretiminin bir profilini ortaya koymuş olup, oluşturulacak defne yağı standardizasyonunda kullanılabilecek önemli veriler elde edilmiştir.