Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2023
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: NİHAT SAKAROĞLU
Danışman: Önder Kamiloğlu
Özet:
Bu araştırma Hatay ili, Belen ilçesi koşullarında bulunan bir bağ parselinde, kaolin ve eksik sulama uygulamalarının etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada Şiraz üzüm çeşidinde dört düzeyde sulama (% 25, % 50, % 75, % 100) ile yapraktan iki düzeyde kaolin (% 5 kaolin ve kontrol) uygulamaları denenmiştir. Bağda sulama periyoduna tane tutum sonrası başlanmış ve hasat zamanına kadar devam edilmiştir. Uygulamaların taç mikrokliması, sürgün uzunluğu, boğum sayısı, yaprak alanı, budama artığı, oransal klorofil indeksi (SPAD), stoma iletkenliği, fotosentetik kuantum verimi (QY), fotosentetik aktif radyasyon (PAR), spesifik yaprak alanı, yaprak kalınlığı, salkım özellikleri, tane özellikleri, SÇKM, pH, asitlik, şıra yoğunluğu, üzüm verimi, ravaz indeksi ve su kullanım etkinliği araştırılmıştır.
Sulama uygulamasında, kısıtlı sulama uygulamaları sürgün boğum sayısında ve toplam yaprak alanına azalmaya neden olmuştur. Azalan su miktarı omcada spesifik yaprak alanı ve yaprak kalınlığında önemli bir değişime yol açmazken, 25% ve %50 sulama konularında, hasata yakın dönemde SPAD, QY değerinde azalmaya neden olmuştur. 25% sulama konusunda, omcaların taç bölgesi ışık yoğunluğu artmış, yaprak stoma iletkenliği azalmıştır. Kısıtlı su uygulamalarında salkım ve tane ağırlığı azalmış, SÇKM, pH ve olgunluk indisi değerleri düşük kalmış, 25% ve 50% sulama konularında üzüm verimi azaltmıştır. Omcalara uygulanan su miktarındaki artışa bağlı olarak su kullanım etkinliğinde azalma seyri görülmüştür.
Kaolin yaprak büyüklüğü ve sürgün boğum sayısı ile omcada toplam yaprak alanında azalmaya neden olmuştur. Yaprak stoma iletkenliğinde, spesifik yaprak alanında azalma, klorofil içeriğinde artış görülmüştür. Kaolin uygulanan omcalarda üzümlerin olgunluğuna yakın döneminde salkım bölgesinde ışık yoğunluğunda görülen artışın, şırada asitliği düşürüp, pH ve olgunluk indisinde artışa neden olduğu saptanmıştır. Kaolin uygulamasında kontrol’den az su kullanım etkinliği saptanmıştır.