PAMUK TOHUMUNDAN GOSSYPOL EKSTRAKSİYONU İÇİN YENİ YÖNTEMLERİN GELİŞTİLMESİ VE VERİM ÜZERİNDEKİ ETKİLERİNİN İNCELENMESİ


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Kimya (Yl) (Tezli), Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2024

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: ELİF İLKHAN GÜNENÇ

Danışman: Cahit Demetgül

Özet:

Bu çalışmada, farklı numuneler ve parametreler altında gossypol eldesi incelenmiştir. Lintersiz numunelerde daha fazla gossypol elde edilirken, sıcaklık arttıkça gossypol miktarının azaldığı tespit edilmiştir. Ekstraksiyon küspesinde gossypol bulunmaması, sıcaklık ve nemin gossypol üzerinde etkili olduğunu göstermektedir.

Pamuk çiğidinin lint içermeyen numuneleri üzerinde gossypolün etkisini incelemek amacıyla lintersiz kırılmış çiğit kullanılmış ve önce aseton ile muamele edilip bekletildikten sonra asetik asit eklenerek işlem gerçekleştirilmiştir; yapılan tartım sonucunda 0,3171 g gossypol elde edilerek %0,3 verimle en yüksek sonuç elde edilmiştir.

Gossypol, tarla ortamında bitkiyi koruyucu rol oynarken, yem ve yağ üretiminde olumsuz etkilere neden olmaktadır. Bu etkileri en aza indirmek için çırçırlama sonrası düşük sıcaklıkta presleme uygulanarak gossypolün proteine bağlanmadan ayrıştırılması sağlanmalıdır. Böylece, hem yağın renginde bozulma engellenmiş olur hem de hayvan sağlığı üzerindeki olumsuz etkiler ortadan kaldırılarak pamuk küspesinin pazar değeri artırılabilir.