Özdemir A. E., Bircan M., Baysal Z., Canan İ., İşçimen B., Karaşahin Z., et al.
TAGEM Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Projesi, 2013 - 2017
Hasattan sonra olgunlaşmaya devam eden
kayısılarda meyve eti sertliğinin yumuşamasını geciktirmek ürünün iç ve dış
pazara tazeliğinin koruyarak ulaşmasını
sağlamak amacıyla Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Kayısı Koleksiyon
parselinde yer alan 3 adet sofralık kayısı çeşidi ile Mersin Mut ilçesinde dış
satıma gönderilen bir adet sofralık kaysı çeşidinde iki farklı hasat zamanında
( meyveler yeşilden sarıya hafif döndüğü ve meyvelerin turuncu sarı renklerini
aldığı dönemde) meyvelerin hasadı yapılacak ve 3 farklı uygulama yapılarak MAP,
1-MCP (1-Methylcyclopropene), MAP+1-MCP uygulanarak 0 C de 2 ay süreyle
depolandıktan sonra 4 gün 20 C raf ömrüne bakılacaktır. Hasatla beraber
başlangıç analizlerinden sonra her 15 günde bir 4 gün raf ömrüne alınarak
analizler yapılacaktır. (15 gün depo+4 gün raf ömrü, 1 ay depo+4 gün raf
ömrü,45 gün depo+4 gün raf ömrü, 60 gün+4 gün raf ömrü) Ağırlık Kaybı (g.), SÇKM (%),Titre edilebilir toplam asit miktarı(%),pH
değeri,Meyve eti sertliği,Yeme (tat) kalitesi ,Renk, Toplam Fenolik
Madde Analizi, Şeker (glikoz, fruktoz, sakkaroz) Tayini, Antioksidan Aktivite
tayini ,Şeker Tayini, Toplam Karoteneid Tayini,β-Karoteneid Tayini, fizyolojik
bozukluklar ve depo hastalıkları analizleri yapılacaktır.