Doğu Akdeniz Bölgesinde Kayısı Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Çatı Projesi Farklı Dönemlerde Hasat Edilen Geçci Bazı Kayısı Çeşitlerinde Hasat Sonrası Çeşitli Uygulamaların Depolama ve Raf Ömrüne Etkisinin Belirlenmesi Alt Projesi


Özdemir A. E., Bircan M., Baysal Z., Canan İ., İşçimen B., Karaşahin Z., et al.

TAGEM Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Projesi, 2013 - 2017

  • Proje Türü: TAGEM Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Projesi
  • Başlama Tarihi: Ocak 2013
  • Bitiş Tarihi: Şubat 2017

Proje Özeti

Hasattan sonra olgunlaşmaya devam eden kayısılarda meyve eti sertliğinin yumuşamasını geciktirmek ürünün iç ve dış pazara tazeliğinin koruyarak ulaşmasını  sağlamak amacıyla Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Kayısı Koleksiyon parselinde yer alan 3 adet sofralık kayısı çeşidi ile Mersin Mut ilçesinde dış satıma gönderilen bir adet sofralık kaysı çeşidinde iki farklı hasat zamanında ( meyveler yeşilden sarıya hafif döndüğü ve meyvelerin turuncu sarı renklerini aldığı dönemde) meyvelerin hasadı yapılacak ve 3 farklı uygulama yapılarak MAP, 1-MCP (1-Methylcyclopropene), MAP+1-MCP uygulanarak 0 C de 2 ay süreyle depolandıktan sonra 4 gün 20 C raf ömrüne bakılacaktır. Hasatla beraber başlangıç analizlerinden sonra her 15 günde bir 4 gün raf ömrüne alınarak analizler yapılacaktır. (15 gün depo+4 gün raf ömrü, 1 ay depo+4 gün raf ömrü,45 gün depo+4 gün raf ömrü, 60 gün+4 gün raf ömrü)   Ağırlık Kaybı (g.), SÇKM (%),Titre edilebilir toplam asit miktarı(%),pH değeri,Meyve eti sertliği,Yeme (tat) kalitesi ,Renk, Toplam Fenolik Madde Analizi, Şeker (glikoz, fruktoz, sakkaroz) Tayini, Antioksidan Aktivite tayini ,Şeker Tayini, Toplam Karoteneid Tayini,β-Karoteneid Tayini, fizyolojik bozukluklar ve depo hastalıkları analizleri yapılacaktır.