Olukman Şahin M., Özgen S. B. (Yürütücü)
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, BAP Araştırma Projesi, 2021 - 2024
Petrol bazlı plastiğin gıda ambalaj malzemesi olarak kullanılmasının çevre kirliliği ve
insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerinin azaltılması umut verici gelişmelerden biridir. Bu
çalışmada muz, nar ve narenciye kabuklarından üretilen aljinat bazlı aktif filmlerin üretilmesi,
özelliklerinin karakterize edilmesi ve gıda ambalajlama uygulamalarında kullanılabilirliklerinin
araştırılması amaçlanmıştır. Muz, narenciye veya nar içeren aljinat bazlı ince film sentezinin
mekanik mukavemetini arttırmak için filmler çapraz bağlandı. Çapraz bağlama yöntemi olarak
aljinat, klasik yöntemler (CaCl2) yerine sitrik asit (CA) ile çapraz bağlandı. Kabuk içermeyen
AF filmler esnek, mekanik dayanımı yüksek, şişme özelliğine sahip, şeffaf ve beyaz renklidir.
Öte yandan, kabuk içeren ince filmlerin AF’nin özelliklerine ek olarak antioksidan özellik
gösterdiği belirlendi. Sentezlenen dört film (AF, ABF, ACF, APF) kristallik, termal, bazı
fiziksel parametreler ve domates ambalajında kullanılabilirlik açısından karşılaştırıldı. Genel
olarak, muz, nar ve narenciye bazlı kompozit filmler, petrol bazlı sentetik ambalaj
malzemelerine yeşil bir alternatiftir ve çevre dostu olmaları nedeniyle gıda ürünlerinin raf
ömrünün uzatılmasına olanak tanır.