Gıda işletme atıklarından polimerik film sentezi, karakterizasyonu ve fonksiyonel özelliklerinin incelenmesi


Creative Commons License

Olukman Şahin M., Özgen S. B. (Yürütücü)

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, BAP Araştırma Projesi, 2021 - 2024

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Aralık 2021
  • Bitiş Tarihi: Ekim 2024

Proje Özeti

Petrol bazlı plastiğin gıda ambalaj malzemesi olarak kullanılmasının çevre kirliliği ve insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerinin azaltılması umut verici gelişmelerden biridir. Bu çalışmada muz, nar ve narenciye kabuklarından üretilen aljinat bazlı aktif filmlerin üretilmesi, özelliklerinin karakterize edilmesi ve gıda ambalajlama uygulamalarında kullanılabilirliklerinin araştırılması amaçlanmıştır. Muz, narenciye veya nar içeren aljinat bazlı ince film sentezinin mekanik mukavemetini arttırmak için filmler çapraz bağlandı. Çapraz bağlama yöntemi olarak aljinat, klasik yöntemler (CaCl2) yerine sitrik asit (CA) ile çapraz bağlandı. Kabuk içermeyen AF filmler esnek, mekanik dayanımı yüksek, şişme özelliğine sahip, şeffaf ve beyaz renklidir. Öte yandan, kabuk içeren ince filmlerin AF’nin özelliklerine ek olarak antioksidan özellik gösterdiği belirlendi. Sentezlenen dört film (AF, ABF, ACF, APF) kristallik, termal, bazı fiziksel parametreler ve domates ambalajında kullanılabilirlik açısından karşılaştırıldı. Genel olarak, muz, nar ve narenciye bazlı kompozit filmler, petrol bazlı sentetik ambalaj malzemelerine yeşil bir alternatiftir ve çevre dostu olmaları nedeniyle gıda ürünlerinin raf ömrünün uzatılmasına olanak tanır.